علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز چهارشنبه در هفدهمین کنگره دانش اعتیاد که در مرکز همایشهای رازی برگزار شد، بیان کرد که آمارها حاکی از آن است که خطر ابتلا به اعتیاد در محلههایی با آمار بالای معتادان، پنج تا شش برابر بیشتر است. بر این اساس، ضرورت دارد که پیشگیری از اعتیاد بهصورت محلهمحور پیگیری شود.
وی افزود: در حال حاضر دو هزار کارشناس بهداشت و درمان در کشور فعالیت میکنند که از ظرفیت خوبی برای ارائه خدمات در حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد در سطح ملی برخوردار هستند.
رئیسی اظهار داشت: نخستین مرحله، شناخت پدیده اعتیاد است و در مرحله بعد باید این موضوع را پذیرفت. همچنین باید قبول کنیم که اعتیاد در کشور در اشکال مختلفی مانند اعتیاد به الکل وجود دارد و مرحله سوم نیز اقدام به درمان این معضل است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تأکید کرد که امروزه فناوریهای نوین و هوش مصنوعی در تجزیه و تحلیل آمار مرتبط با اعتیاد نقش مؤثری دارند.
سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی، در این مراسم اظهار داشت که اعتیاد عامل ۲۵ درصد از آسیبهای اجتماعی است. به همین دلیل، برگزاری کنگرههایی از این دست میتواند در شناخت بهتر اعتیاد و ارائه راهکارهای مناسب برای مقابله با آن تأثیرگذار باشد.
وی افزود: آمارهای اعتیاد در ایران و جهان در حال افزایش است و در شش ماه گذشته، میزان اعتیاد به مواد مخدر در سطح جهانی ۲۳ درصد رشد داشته است.
حسینی با اظهار تأسف از اینکه وضعیت ایران در کاهش اعتیاد نسبت به سایر کشورها مطلوب نیست، به کاهش سن مصرف، تغییر الگوی مصرف از مواد سنتی به روانگردانها و افزایش تمایل به مواد صنعتی بهعنوان جنبههای منفی اعتیاد در سالهای اخیر اشاره کرد.
وی بیان کرد: ۹۰ درصد مواد مخدر موجود در کشور از افغانستان وارد میشود که مقابله با آن نیازمند نظارت هوشمند است. همچنین در زمینه درمان اعتیاد، باید رویکردی شخصیسازی شده اتخاذ شود و درمان مناسب بر اساس شرایط هر فرد ارائه گردد.
محمد رئیسزاده، رئیس سازمان نظام پزشکی، در این مراسم با انتقاد از پراکندگی مدیریت اعتیاد در کشور اظهار داشت: در حال حاضر ۱۰ هزار پزشک در مراکز ترک اعتیاد فعالیت میکنند. با این حال، میتوان تعداد بیشتری از پزشکان فعال در مراکز بهداشتی را در درمان معتادان مشارکت داد، اما به دلیل مشکلات صنفی موجود، این امر عملاً امکانپذیر نیست.
وی افزود: در صورت برطرف شدن مشکلات صنفی پزشکان، بهویژه موانع ناشی از آییننامههای سلیقهای، جامعه ۴۰۰ هزار نفری پزشکان آماده است تا در حل معضل اعتیاد همکاری کند.