این پودر سفید رنگ با نام های رایج کراک، راک، برف، با دانه های بسیار ریز شکل ظاهری نمک را دارد و حلال در آب است و به گونه های متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد برخی از این راه ها عبارتند از استنشاقی، دود کردن، تزریق زیر جلدی یا وریدی و یا مالیدن به غشاء مخاط.
در استعمال استنشاقی، کوکائین از طریق بینی وارد جریان خون شده و اثر آن تا 30 دقیقه باقی می ماند. بنابراین فرد کوکائین را در فواصل زمانی کوتاه مورد استفاده قرار می دهد تا مدت زمان بیشتری نئشه شود.
به دلیل مصرف مداوم برای اثرگذاری بیشتر، این ماده در بین افراد پولدار و قشر مرفه جامعه بیشتر رواج دارد. آمار نشان می دهد که بیشترین مصرف کنندگان 18 تا 25 ساله هستند که مردان 2 برابر زنان می باشند. کوکائین از لحاظ وابستگی و سوء مصرف در درجه 2 طبقه بندی مواد اعتیادآور قرار می گیرد، ازاین رو فرد حتی پس از یک بار مصرف دچار اعتیاد می شود.
بعضی از مصرف کنندگان کوکائین برای بالا بردن دوره سرخوشی دوز را افزایش می دهند که این امر باعث بوجود آمدن حساسیت های بالا و در برخی موارد مرگ فرد می شود. سوء مصرف کوکائین سبب افزایش حالت های هیجانی، خشونت، از بین بردن خستگی و افزایش هوشیاری ذهن می شود و فرد مصرف کننده حالت هایی چون پر حرفی، از دست دادن اشتها و کم خوابی خواهد داشت.
از دیگر عوارض سوء مصرف می توان به اختلالات روحی آن اشاره کرد. برخی از اختلالاتی که بر اثر مصرف کوکائین بوجود می آیند عبارتند از روان پریشی، اضطراب، عصبی بودن، بیقراری، تحریک پذیری بالا.
ترکیب کوکائین با نوشیدنی سبب افزایش دوز شده و از طرفی باعث افزایش تحریک پذیری، بیقراری و پارانویا می گردد و پس از یک دوره مصرف فرد دیگر نمی تواند حالت واقعیت را درک کند و دچار توهمات شنوایی نیز می گردد.
علائم ترک کوکائین از یک الی 7 روز پس از قطع مصرف و محرومیت بروز داده می شود. این علائم که با اختلالات شدید روانی آمیخته است میل فرد را به مصرف مجدد افزایش می دهد. احساس افسردگی، خواب آلودگی، گیجی، تحریک پذیری بالا، تشویش، افزایش اشتها از جمله علائمی هستند که با وارد شدن به مرحله محرومیت بروز می دهند. در ترک کوکائین بهتر است به یکباره ترک انجام شود در غیر اینصورت ترک تدریجی به هیچ وجه مناسب شرایط فیزیکی و روحی بیمار نیست.
تا 8 ساعت پس از مصرف، کوکائین در آزمایش ادرار نشان داده می شود.
متأسفانه تأثیر سوء مصرف کوکائین بر روند و ساختار زندگی اجتماعی، فرهنگی و عاطفی فرد امری انکار نشدنی ست که باعث نوعی آشفتگی، سردرگمی، بی اعتمادی و فقر می شود. متأسفانه بنا به آمارهای رسیده از سازمان مبارزه با مواد مخدر و ارگان های وابسته تأثیر مصرف کوکائین بر دختران و پسرانی که در پارتی های شبانه، با دادن انرژی کاذب و بالا بردن هیجانات درونی آنها را وادار به لذت بردن از روابط نامشروع و زودگذر کرده و منجر به پیامدهای بد اجتماعی و خانوادگی می گردد.
ترک کوکائین امری بسیار دشوار است و معمولاً اکثر افرادی که به مصرف این ماده مخدر وابسته هستند قادر به ترک آن نیستند. تعدادی از آنها هم چندین بار برای ترک کوکائین اقدام کرده و با شکست مواجه شده اند. نکته ای که می بایست به آن توجه کرد این است که به دلیل قدرت این ماده مخدر، ترک آن در منزل و با روش های سنتی و خود درمانی ممکن نیست.
برای ترک کوکائین فرد می بایست در یک مرکز ترک اعتیاد مجهز و معتبر بستری شده و تحت مراقبت های فیزیکی و روانی ویژه قرار گیرد. با توجه به آسیب های روانی که شخص وارد می شود، مراقبت های ویژه و بررسی و درمان اختلالات روانی وی می بایست تحت نظر متخصص روانپزشکی قرار گیرد.
هیچ زمانی برای اقدام به ترک کوکائین دیر نیست.
بیمار با حمایت های خانواده چه از لحاظ روانی و چه مادی و از سوی دیگر با زیر نظر ماندن روانپزشک و متخصصین کارآمد می تواند به تصمیم خود بر امر ترک کوکائین جامه ی عمل بپوشاند.
کلینیک ترک اعتیاد و روانشناسی دی با داشتن بیش از 20 سال سابقه در زمینه ترک اعتیاد یکی از بهترین و برگزیده ترین کلینیک های ترک اعتیاد در سراسر کشور بوده که با داشتن امکاناتی چون کادر درمانی مجرب، محیطی مناسب و امن و برنامه های ویژه بیمار شما را در این امر مهم همراهی می کند تا با خیالی آسوده از لحاظ جسمی و روحی بازپروی شوید.