این ماده در بازار سیاه با نام هایی چون؛ کرانک، آیس، کریستال، مت و گچ در دسترس مصرف کنندگان قرار می گیرد.
شیشه یکی از قوی ترین ماده های مخدر و روان گردان است که با شکل ظاهری کریستاله ، سفید رنگ، بی بو، با طعمی تلخ، حلال در آب یا ااکل مانند شکر است که در بسته های بسیار کوچکی توزیع می گردد. در دو دهه ی قبل از متآمفتامین ها برای درمان برخی از بیماری ها؛ افسردگی، بیش فعالی و چاقی مفرط استفاده می کردند اما بعدها در طی آزمایشات انجام شده پزشکان متوجه شدند که از این دارو می توان برای رفع خستگی و گرسنگی سربازها نیز استفاده کرد.
شیشه را به صورت استنشاقی، تدخین، خوراکی و یا تزریق وریدی مورد استفاده قرار می دهند. نوع مصرف شیشه بر خلق و خوی فرد اثر می گذارد. بلافاصله پس از 10 ثانیه از مصرف این ماده وارد گردش خون شده و سپس به مغز می رسد و از آنجا بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر مستقیم می گذارد. بنابراین با اثرگذاری بر جسم و روان، فرد مصرف کننده حس سرخوشی و لذت کاذب پیدا میکند که این حس ناشی از رها شدن مقادیر زیادی دوپامین در مغز است. همچنین اثر استعمال استنشاقی آن 8 تا 24 ساعت پس از مصرف دوام دارد و تا 12 ساعت پس از مصرف در ادرار نشان داده می شود.
طبق آمار دفتر مبارزه با مواد مخدر، میزان سوء مصرف مت آمفتامین ها و مشتقات آن بعد از حشیش یکی از شایع ترین مواد مخدر مورد استفاده در جهان است که افراد 15 تا 65 ساله بیشترین مصرف کنندگان آن را تشکیل می دهند.
از اثرات سوء مصرف شیشه می توان به افزایش کاذب اعتماد بنفس و قدرت تمرکز بالای این افراد اشاره کرد که این تصور کاذب در مواردی که فرد در حال رانندگی باشد موجب تصادف های مرگبار خواهد شد. همچنین علائمی چون؛ افسردگی شدید، خستگی، بیحالی، زودرنجی، انزوا، اختلالات روانی، اضطراب و تشویش، برانگیختگی کلامی، پرخاشگری، توهمات آزاردهنده، بدبینی، میل به جرایم سنگینی مانند قتل، بی اشتهایی، از دست دادن وزن، بیش فعالی، افزایش ضربان قلب از جمله مواردی هستند که فرد پس از مدتی دچار آنها می گردد. همین علائم ها خود نیز باعث میل بیشتر فرد به مصرف مجدد و بیشتر می شود.
متأسفانه امروزه در بسیاری از جشن های شبانه و دورهمی های زیرزمینی شاهد مصرف قرص های روان گردانی چون شیشه در میان جوانان 15 تا 40 ساله هستیم که برای بروز دادن هیجانات درونی خود تمایلی به مصرف آن نشان می دهند.
علیرغم آگاهی های بسیاری از آنها از پیامدهای حاصل از مصرف حتی یکبار از مواد مخدری چون شیشه باز هم آمار بدست آمده از سازمان ها و ارگان های وابسته به مبارزه با مواد مخدر نشان دهنده ی شوک ماجراست.
اکثر افرادی که شیشه مصرف می کنند دارای علائم یکسانی هستند هر چند ممکن است برخی از علائم فقط در برخی افراد ظاهر شود. البته شدت هر یک از علائم ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد.
بیخوابی یکی از بارزترین علائم مصرف شیشه است بطوریکه فرد پس از مصرف شیشه ممکن است چند روز بعد از مصرف نخوابد و سطح انرژی بالایی داشته باشد. توهم شدید، خیره شدن به یک نقطه و صحبت کردن زیاد و رفتارهای پرخطر از نشانه های مصرف این ماده مخدر است.
با توجه به آزاد شدن و مصرف انرژی زیاد پس از مصرف شیشه، بعد از اینکه اثر ماده در بدن از بین رفت، معمولاً افراد به شدت احساس خستگی کرده و برای بازیابی نیروی اولیه ممکن است تا 2 روز بصورت مداوم بخوابند و پس از بیداری هم فرد دچار سردردهای شدید و بیقراری می شود.
افرادی که به مصرف شیشه اعتیاد دارند برای درمان راه دشواری پیش رو دارند. با توجه به اینکه شیشه یک ماده مخدر صنعتی است که معمولاً در لابراتوارهای خانگی و به روش های غلط و خطرناک تولید می شود; عوارض فیزیکی و روانی بسیار شدیدی برای فرد مصرف کننده به دنبال دارد.
البته باید توجه داشت که میزان سختی ترک شیشه برای هر فرد با توجه به مدت مصرف، نوع شیشه مورد مصرف، دوز مصرف، شرایط فیزیکی و روانی متفاوت است. مصرف شیشه پس از مدت کوتاهی باعث ایجاد مشکلات و تغییرات در سیستم عصبی و مغز شده و آسیب های بسیار شدیدی از نظر روانی به فرد معتاد وارد می کند.
برخی از افراد و کمپ های ترک اعتیاد غیرمجاز تبلیغات گسترده ای در زمینه ترک شیشه در منزل دارند و بیماران را به ترک اعتیاد شیشه در خانه ترغیب می کنند. متاسفانه با توجه به شدت و خطرات زیادی که مصرف این ماده مخدر صنعتی دارد اکثر تلاش های برای ترک شیشه در خانه با شکست روبرو شده و عواقب بدی برای فرد به همراه دارد.
هر بار که فرد برای ترک شیشه اقدام کرده و در این راه شکست بخورد، اعتماد به نفس پایین تری برای ترک قطعی در آینده خواهد داشت. توصیه ما بعنوان یک مرکز ترک اعتیاد تخصصی برای ترک شیشه، مراجعه به یک کلینیک ترک اعتیاد معتبر تحت نظارت متخصص روانپزشکی و کادر پزشکی مجرب است.
سوالی که اکثر افراد معتاد و خانواده های آنها می پرسند این است که چه مدت برای ترک قطعی شیشه لازم است؟
واقعیت این است که نمی توان بطور دقیق مدت زمان مشخصی برای درمان قطعی شیشه اعلام کرد زیرا مدت زمان ترک شیشه بستگی به شرایط فیزیکی و روانی بیمار دارد. با توجه به تاثیرات مخربی که مصرف شیشه بر روی مغز می گذارد، علاوه بر درمان و ترک فیزیکی اعتیاد به شیشه، می بایست جنبه های روانی و وسوسه های بعد از ترک را نیز در نظر گرفت تا از عود بیماری و مصرف دوباره فرد جلوگیری شود.
بطور تقریبی ترک قطعی و اصولی شیشه ممکن است بین 2 تا 9 ماه طول بکشد.
بهترین راه برای ترک شیشه مراجعه به یک کلینیک ترک اعتیاد تخصصی و مشاوره با افراد متخصص و باتجربه در زمینه ترک اعتیاد و ترک شیشه است. مصرف شیشه علاوه بر ایجاد مشکلات و عوارض جسمانی، تاثیر مخربی بر ذهن و روان فرد می گذارد و ترک شیشه بدون در نظر گرفتن جنبه های روانی اعتیاد معمولاً با شکست روبرو می شود.
با توجه به اینکه افرادی که به مصرف شیشه اعتیاد دارند معمولاً افرادی ضداجتماعی هستند، می بایست طی جلسات مشاوره فردی و گروهی بیماری ها و اختلالات شخصیتی فرد ریشه یابی و تحت نظر متخصص روانپزشکی درمان شوند.
پس از ترک فیزیکی و سم زدایی شیشه معمولاً فرد میل شدید ی به مصرف دوباره آن دارد که این میل همراه با اضطراب، افسردگی و بیقراری است. معمولاً برای درمان قطعی شیشه فرد می بایست در یک مرکز ترک اعتیاد مجهز بستری و تحت مراقبت های روانپزشکی قرار گیرد.
کلینیک ترک اعتیاد و روانشناسی دی با داشتن کاری مجرب متشکل از کارآمدترین روانپزشکان، روانشناسان، پرستاران و دیگر عوامل با بیش از 20 سال سابقه یکی از بهترین مراکز ترک اعتیاد در سراسر کشور این اطمینان را به شما می دهد تا با تحت نظر قرار گرفتن در این کلینیک نه تنها سلامت جسمانی بلکه سلامت روانی خود را بدست آورده و با مراقبت های ویژه درمانی، آموزشی، سلامت جسمی، تغذیه ای بتوانید این دوره ی سخت و دشوار را با اطمینان سپری کنید و با سلامت کامل به زندگی عادی و خانواده خود بازگردید.