بسیاری از افراد در حال ترک اعتیاد به مواد مخدر گزارش می کنند که از یادآوری رفتارهای خود در گذشته شرمندگین و خجالت زده اند. در این بین کسانی که با خانواده و اطرافیان درگیر بوده اند و به نوعی عزیزان و اطرافیان را اذیت کرده اند، بسیار ناراحت هستند.
گناه، احساس ناخوشایندی است که افراد آن را به دلیل رفتار هایی دارند که خلاف ارزشها و معیارهای درونی خویش انجام دادهاند. برای مثال: اگر صداقت برای کسی ارزش باشد و این فرد تحت تأثیر مواد مخدر صداقت را زیر پا بگذارد و دروغ بگوید، طبیعی است در صورت بازیافتن سلامتی اش، از این که خلاف ارزش های درونی و اخلاقی اش رفتار کرده است، خجالت بکشد.
یکی از بیماران در حال ترک اعتیاد می گفت که وقتی به کراک اعتیاد داشت با والدینش بسیار بددهن، پرخاشگر و گستاخ بود و با آن ها بدرفتاری می کرد. او پس از ترک کراک از یادآوری توهین هایش به والدین خویش خجالت می کشید و خود را فردی گناهکار می دانست.
اگر شما جزء افرادی هستید که به دلیل رفتارهای نامناسب در دوران ترک اعتیاد احساس گناه می کنید، به نکات زیر توجه کنید:
احساس شرم و خجالت در دوران ترک اعتیاد شرم و خجالت، هیجانی است که برخی افراد در حال ترک اعتیاد آن را دارند. احساس شرم به این دلیل است که فرد خود را بد و بی ارزش می داند و از خود خجالت می کشد.
بیمار خود را آدم خوبی نمی داند و با خود میاندیشد (فکر میکنم موجودی بی ارزش و حقیر هستم و غیره) طرز تلقی های این چنینی درباره خود با احساس شرم و حقارت و بی ارزشی گره میخورد و افسردگی و ناامیدی پیامد چنین احساساتی است.
احساس شرم، حقارت و بی ارزشی احساساتی پرخطر محسوب میشوند، زیرا برانگیزاننده فرد برای مصرف مواد مخدر هستند. چه بسیار لغزش هایی که تحت تأثیر احساس شرم و بد بودن رخ داده است.
اگر شما جزو آن دسته از افراد هستید که احساس شرم می کنید، دلایل آن را بنویسید. به علاوه خود زنی و تمایل به خودکشی نیز در افرادی شایع است که به شدت احساس شرم و گناه می کنند. اگر شما این طور هستید، حتماً با روانشناس خود صحبت کنید.
کلینیک روان پزشکی و ترک اعتیاد دی با مدیریت دکتر بختیاری آماده ارائه خدمات تخصصی بیمارستانی به بیماران گرامی می باشد.