تعداد مواد اعتیادآوری که از گیاهان طبیعی یا به طریقه صنعتی و شیمیایی تهیه می گردند زیاد و طبقه بندی جامع آن ها بر حسب موازین و ملاک های خاص، کار پیچیده و بحث برانگیزی است.
تا کنون طبقه بندی های متعددی برای انواع مواد اعتیادآور ارائه گردیده است که هر کدام نقاط ضعف و قوت خود را دارا می باشند و ما در این جا به شرح مختصر آن ها می پردازیم.
مواد اعتیادآور را می توان بر اساس تأثیری که به لحاظ نوع وابستگی ایجاد می کنند تقسیم بندی نمود: وابستگی روانی و جسمانی و نیز ایجاد پدیده تحمل بدنی. موادی که این نوع وابستگی ها را به وجود می آورند عبارتند از: هروئین، تریاک، مرفین، کدئین، برخی از آرام بخش ها، الکل و نظیر آن ها.
وابستگی روانی موادی که این نوع وابستگی ها را به وجود می آورند عبارتند از: کوکائین، ماری جوانا، حشیش و . . . وابستگی جسمانی یا فیزیولوژیکی. موادی که این نوع وابستگی ها را به وجود می آورند عبارتند از: آرام بخش ها و ضد دردهای قوی.
شامل لیبریم (کلوردیازپوکساید)، والیوم (دیازپام) و . . .می شود. مصرف این مواد، تنش و اضطراب را از بین می برد، تولید آرامش و خواب می کند.
طبقه بندی بر حسب تأثیر درمانی مواد اعتیادآور سازمان بهداشت جهانی، از دیدگاه تأثیر درمانی مبادرت به ارائه طبقه بندی خاص نموده است.
این طبقه بندی شامل موارد ذیل است:
1) موادی که مصرف درمانی آن ها بسیار اندک است.(عموماً توهم زاها)
2) موادی که مصرف درمانی متعددی دارند مانند: آمفتامین ها.
3) موادی که مصرف درمانی زیاد و البته خطرات بالا برای سلامتی دارند، مانند: باربیتورات ها و غیره.
4) موادی با ارزش درمانی مشخص و زیاد و خطرات ناچیز، مانند: انواع آرام مواد بخش ها، خواب آورها، مسکن ها و غیره. به طور کلی با توجه به طبقه بندی های متعدد ارائه شده کلیه مواد اعتیادآور را می توان به چهار دسته تقسیم بندی نمود.
این چهار دسته عبارتند از:
جهت مشاوره رایگان ترک اعتیاد با شماره ٧٥۳٥٤-۰۲۱ تماس بگیرید