اختلالات روانی برای خود فرد و حتی اطرافیان او در زندگی شغلی و اجتماعی باعث دردسرهایی نیز می شود. علم روانشناسی امروزه در جهت شناسایی و درمان آن قدم های بیشماری را برداشته که این اقدامات بدنبال راهکارها و درمان های بالینی صورت پذیرفته است.
بسیاری از اختلالات روانی متأسفانه از اوایل دوران نوجوانی یا جوانی در فرد بروز می دهد که با توجه به دستاوردهای علم روانپزشکی اغلب این اختلالات قابل درمان می باشند. همانگونه که در گزارشات آماری بسیاری دیده شده، چنانچه اختلالات روانی در فرد بیمار پیگیری نشده و مورد معالجه قرار داده نشود چه بسا باعث افزایش خطر مرگ، ناراحتی، یا فقدان زندگی آزاد و شاد می گردد.
طی یکسری از بررسی های انجام شده در مراکز روانشناسی معتبر دنیا برخی از ویژگی ها می توان تا حدودی از نشانه های ی بارز دارا بودن اختلال روانی در فرد تعبیه کرده است.
اختلالات روانی طبقه بندی ها و انواع مختلفی دارند. برخی افراد ممکن است به یک یا چند اختلال روانی بصورت همزمان مبتلا باشند و برخی حالات در اختلالات روانی همپوشانی دارد که تشخیص و درمان اختلال را مشکل می سازد.
اختلالات خلقی یا همان بیماری عاطفی را می توان به حالت اضطراب شدید در یک فرد توصیف کرد که بشدت نوسان داشته و با هیجانات کاذب همراه است؛ عموماً این اختلال به دو دسته ی اختلالات افسردگی و اختلالات دو قطبی طبقه بندی می شوند.
میزان عارضه ی زنان به این اختلال 20% و مردان 10% می باشد. از مشخصه های بارز اختلالات افسردگی می توان به داشتن افسردگی شدید، نامیدی، پوچی، عدم داشتن هدفی منسجم در زندگی، گناه اشاره داشت.
از طرفی اختلالات دوقطبی نیز نوعی از اختلالات افسردگی است که به طور متناوب با شیدایی (مانیا) همراه می باشد. علت پیدایش اختلالات خلقی در فرد را اختلالات بیوشیمیایی می دانند. روش های درمان این بیماری از طریق دارو درمانی و مراقبت های کلینیکی ویژه میسر است.
کلینیک روانپزشکی دی آماده ارایه خدمات بستری روانپزشکی بصورت شبانه روزی، حتی در ایام تعطیل به بیماران گرامی می باشد.
اختلال شخصیت دارای یکسری المان های ثابت از ویژگی های فردی بوده که شامل ثبات فکری، عاطفی و رفتاری فرد می باشد. حال آنکه شخصی که به اختلالات شخصیتی دچار شده، رفتارهایی کاملا متناقض و بی ثبات دارد و نمی توان الگوی با دوام و پایداری از رفتارهای وی را ملاحظه کرد. شروع این اختلال در فرد به دوران نوجوانی یا اوایل دوره ی بلوغ وی برگشته و در طول زمان موجب ناراحتی و آسیب فرد می شود.
برخی کارشناسان این زمینه عقیده دارند که اختلالات شخصیت به علت تجربیات و شرایط محیطی و خانوادگی فرد بوجود می آیند و برخی دیگر معتقدند که عوامل و تأثیرات بیولوژیکی یا ژنتیکی در این اختلال دخیل هستند.
درمان اختلالات شخصیتی مستلزم اعتماد کامل بیمار با درمانگر خود است. امروزه دو راه درمان را روان درمان ها به کار می برند؛ دارودرمانی و درمان روان شناختی که بر حسب حال بیمار متفاوت است.
این اختلال در فرد به گونه ای است که فرد بدون داشتن آگاهی از منشاء بطور مداوم دچار حالت ناخوشایند، هراس و نگرانی است که فرد را دچار برانگیختگی فیزیولوژیکی می کند. اختلال اضطرابی زندگی فرد را دچار یأس و نامید ی و ترس کرده و باعث تخریب زندگی فرد می شود.
از جمله نشانه های شناختی این اختلال می توان به؛ احساس ترس مداوم، عدم تمرکز، بیخوابی یا کم خوابی و کاهش میل جنسی اشاره کرد. همچنین عوامل زیست شناختی و جسمانی فرد، عوامل محیطی و اجتماعی و عوامل موروثی از دلایل پیدایش این اختلال در فرد می باشد.
اختلالات روان پریشی یا سایکوز یکی از بیماری های روانی بسیار جدی است که فرد رفتاری غیرعادی از خود نشان می دهد و قادر به درک واقعیت نمی باشد؛ بعبارتی به این حالت عدم توانایی تفریق واقعیت از خیال نیز گفته می شود. این اختلال ممکن است در هر رده سنی نمود کرده و به اشکال مختلفی در فرد بروز نماید.
گفته می شود که دلایل چندی از جمله، اضطرابات درونی، بی هویتی، عوامل فقر اجتماعی-فرهنگی، اختلاف های خانوادگی سبب بوجود آمدن این اختلال می شود.
از علائم بارز این اختلال می توان به توهم دیداری یا شنیداری و شکاک بودن شدید، افسردگی و بی ثباتی در موضوع صحبت، تفکرات خودکشی محور اشاره کرد. عوامل ژنتیکی در بوجود آمدن این اختلال در فرد بی تأثیر نبوده ولی مشکلات خانوادگی نیز مشکلات روان پریشی را افزایش می دهد.
این اختلال همانطور که از اسمش پیداست به سوء مصرف یک مواد مخدر؛الکل، باربیتورات ها، بنزودیازپین ها، حشیش، کوکائین، تریاک و آمفتامین ها تلقی می شود که به دو دسته تقسیم می گردد:
اختلالات جنسی نوعی بیماری نیست اما می تواند تأثیرات آن را به اعتیاد نسبت داد. رفتار ناشی از اختلالات جنسی در فرد تحت کنترل وی نیست و تأثیر منفی بر روند زندگی فرد و رابطه او با اطرافیان داشت. همانطور که یک فرد معتاد به الکل یا مواد مخدر بطور مداوم به مصرف فکر می کند فردی که دچار اختلالات جنسی است نیز به رابطه جنسی فکر می کند. این نوع از اختلال در مردان و زنان به یک اندازه نمود می کند.
برخی از عوامل در اختلالات جنسی تأثیر مستقیمی می گذارند؛ بالا رفتن سن، بارداری، حالت افسردگی و تشویش، داروهای خاص، عدم داشتن اعتماد بنفس.
امروزه، با توجه به تکنیک های جدید علم روانشناسی اختلالات جنسی بوسیله مشاوره های روانشناسی و روان درمانی با دکتر معتبر در کلینیک های روانشناسی قابل درمان است.
اختلالی که رابطه مستقیم با یادگیری، آموزش و موفقیت تحصیلی فرد بر اساس استانداردهای آموزشی دارد را اختلال یادگیری گویند. این اختلال طیف وسیعی از مشکلات یادگیری را در برمی گیرد به همین دلیل تشخیص آن هم کار ساده ای نیست.
افرادی که دچار معلولیت های ادراکی و عقب ماندگی ذهنی یا حتی مشکلات یادگیری به سبب عوامل خانوادگی هستند شامل این دسته از اختلال نمی باشند. برخی از نشانه های عمده ی این اختلال در کودکان می توان به کند خوانی یا نارسا خوانی، مشکل در نوشتن، مشکل در فهم ریاضیات، ناتوانی در یادگیری مهارت های حرکتی، زبان اشاره کرد.
تشخیص زود هنگام همیشه می تواند عاملی مؤثر در بهبود روند بیمارانی که دچار این اختلال هستند باشد. درمان نوروفیدبک امروزه یکی از راهکارهای درمان اختلال یادگیری است که در کلینیک روانپزشکی معتبر زیر نظر متخصص روانشناس بالینی صورت می پذیرد.
زبان راه ارتباطی انسان با دنیای بیرون است و ارتباط برقرار کردن به معنای فرستادن پیام (حقیقیت، ایده، احساس، درخواست و ...) از سوی فرستنده می باشد. به هنگام برقراری ارتباط، چنانچه اختلالی در هر یک از حالتهای ارسال پیام از سوی شخص فرستنده رخ دهد فرد نمی تواند به درستی با محیط پیرامون خود ارتباطی مناسب برقرار سازد.
این اختلال در زمان کودکی بسیار خفیف بوده، در حالیکه با رشد فرد پیامدهای زیان آور اجتماعی و خطراتی را بدنبال خواهد داشت. اختلالات گفتاری و زبانی از زیر مجموعه همین اختلال است که هر کدام به نوبه خود مشکلات حادی را در فرد ایجاد می کند. متخصص گفتار درمانی می تواند در بهبود روند این اختلال به کودکان کمک مؤثری داشته باشد.