اختلالات خلقی یعنی اضطراب و تشویش در احساس های عاطفی فرد. این اختلالات دارای دو دسته از اختلالات روحی و روانی است؛ اختلالات دو قطبی و اختلالات افسردگی.
دسته اول با حالت هایی مانند سرخوشی، برانگیختگی های ناگهانی و یا حتی جنون (مانیا) همراه است و فرد انگیزه زندگی کردن را در خود نمی بیند و مدام حس بی قراری یا خشم درون خود احساس می کند. این حالات می تواند به مدت کوتاه یا طولانی ادامه داشته باشد.
دسته دوم شامل افسردگی می شود که ممکن است این افراد سابقه شیدایی نیز داشته باشند. افسردگی های فصلی، عاطفی، زایمان، تغییرات هورمونی یا روانپریشی جزء این دسته می باشند. این دسته از افراد احساس هایی توأم با حس غم و اندوه فراوان در خود می بینند.
دسته دیگری از اختلالات خلقی وجود دارد که مربوط به افرادیست که مواد مخدر مصرف می کنند. این افراد سابقه اختلال روانی داشته و همزمان سوء مصرف مواد نیز دارند. که این امر به نوبه خود سبب تشدید تأثیرات اختلال خلقی بر روح و روان آنها می کند.
در بیماران با سابقه اختلالات خلقی، عدم رغبت به فعالیت های جسمی به شدت دیده می شود. و میزان شدت این حالات کاملا به نوسان حالت بیماری در فرد بستگی دارد. این افراد تمایلی به ارتباط برقرار کردن با محیط ندارند، انگیزه ای بسیار پائین، احساس بی ارزشی و خود کم بینی دارند. در نیمی بیشتر از این افراد تمایلات به خودکشی، دیگر کشی و آسیب زدن به خود دیده می شود.
بیمارانی که دچار اختلالات خلقی هستند اکثراً مشکل خواب نیز دارند؛ کم خوابی و یا خواب با کیفیت پائین، کابوس های شبانه از جمله مشکلات آنهاست.
این بیماران با توجه به شرایط روحی که دارند معمولاً آرام، منزوی، بدون فعالیت، حافظه پائین و بی تفاوت دیده می شوند. همچنین از علائم و خصیصه های بارز این افراد کم اشتها، کم بودن وزن می باشد.
این اختلالات در دوران نوجوانی و یا اوایل بزرگسالی در فرد بروز می دهد. و در واقع این اختلال ریشه در نقصی در مغز این افراد است که با اسکن MRI قابل تشخیص خواهد بود. بنابراین توصیه می گردد در سنین پائین به محض شناسایی حالات اختلال خلقی توسط والدین فرزند خود را تحت معاینه و معالجه پزشک متخصص قرار داده و تا ریشه کن شدن این بیماری و بهبود وضعیت سلامت روانی فرد معالجه را ادامه دهند.
همچنین کودکان و نوجوانانی که در سنین پائین در معرض استرس های عاطفی و فشارهای روانی ناشی از مشاجره های مداوم والدین، طلاق والدین، شکست تحصیلی هستند و به طور مداوم در معرض شرایط روحی غمگین و پر از تنش می باشند مستعد اختلالات خلقی می باشند.
طبق آمارهای رسیده از مراکز روانشناسی سراسر دنیا، ریسک افسردگی و ابتلا به اختلالات خلقی در زنان دو برابر مردان است.
نشانه های فیزیکی دال بر بروز اختلالات خلقی در افراد مختلف متفاوت است اما برخی از این نشانه ها که عمومیت دارند عبارتند از:
درمان به موقع همیشه بهترین راه کار است.
کلینیک روانپزشکی دی با داشتن سابقه طولانی 20 ساله و کادری مجرب متشکل از روانپزشکان و روانشناسان کارآمد در محیطی امن و سالم در جهت بهبود سلامت روانی و جسمی بیمار شما، با برنامه های روان درمانی و مشاوره ای ویژه، متناسب با شرایط روحی هر فرد، بیمار شما را تا سر مقصد سلامت همراهی می نماید.
روان درمانی و دارودرمانی متخصصین این کلینیک در کنار حمایت های عاطفی و مالی خانواده می تواند تأثیر مثبتی در درمان اختلالات خلقی داشته باشد.