نخستوزیر یونان، روز دوشنبه ۱۰ دیماه اعلام کرد که محافظت از کودکان یک «وظیفه اجتماعی» محسوب میشود. طرح دولت یونان برای محافظت از کودکان و نوجوانان در فضای مجازی شامل سه محور اصلی است: افزایش نظارت والدین، تأیید سن کاربران و همکاری با پلتفرمهای شبکههای اجتماعی.
نخستوزیر یونان در ادامه سخنان خود اظهار داشت که نسبت به اثربخشی ممنوعیت کامل استفاده از شبکههای اجتماعی برای کودکان و نوجوانان تردید دارد. او اضافه کرد که چالش اصلی آینده این است که چگونه اپلیکیشنهایی را طراحی کنیم که نیازها و ویژگیهای کودکان و نوجوانان را در نظر بگیرند.
دولت یونان در تاریخ ۱۰ دیماه یک وبسایت اختصاصی را معرفی کرد که شامل راهنماها و دستورالعملهای سادهای برای نظارت والدین بر حضور کودکان در فضای مجازی است. دولت یونان همچنین برنامه دارد تا سال آینده میلادی اپلیکیشنی راهاندازی کند که به والدین در نظارت و تأیید سن کاربران کمک کند.
سوئد نیز ماه گذشته اعلام کرد که به دلیل نگرانیهای مربوط به سوءاستفاده شبکههای جنایتکار از فضای مجازی برای جذب کودکان، تصمیم به اعمال محدودیتهای سنی برای استفاده از شبکههای اجتماعی گرفته است. پلیس سوئد در این رابطه هشدار داد که مجرمان معمولاً اولین ارتباط با کودکان سوئدی را از طریق شبکههای اجتماعی مانند تیکتاک، اینستاگرام یا اسنپچت برقرار میکنند.
بریتانیا و فرانسه نیز به تازگی قوانینی را وضع کردهاند که یا شبکههای اجتماعی را ملزم به اجرای محدودیتهای سنی میکند یا پیش از ایجاد حساب کاربری، دریافت رضایت والدین را ضروری میسازد.
پیش از این نیز، سنای استرالیا قانونی را تصویب کرد که استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی را ممنوع میکند. این قانون شامل استثنایی برای کاربران فعلی یا کودکانی که با رضایت والدین در شبکههای اجتماعی حضور دارند، نمیشود.
طبق نتایج یک نظرسنجی که ماه گذشته انتشار یافت، بیشتر شهروندان آلمانی با ممنوعیت استفاده افراد زیر ۱۶ سال از شبکههای اجتماعی موافق هستند.
موسسه مطالعات خانواده در ویرجینیای آمریکا، در این رابطه هشدار داد که استفاده از شبکههای اجتماعی میتواند سلامت روان کاربران را تحت تأثیر قرار دهد و باعث کاهش حس همدلی و روابط انسانی شود. این موسسه با حمایت از تصمیمهای اخیر برای محدود کردن استفاده کودکان از شبکههای اجتماعی اظهار کرد که این اقدامات میتوانند عواقب اعتیاد به فضای مجازی در این گروههای سنی را کاهش دهند.
استفاده کودکان از شبکههای اجتماعی ممکن است با خطرات متعددی همراه باشد که نیاز به توجه دارند. برخی از این خطرات عبارتنداز:
سلامت روان: افزایش اضطراب، افسردگی و کاهش اعتماد به نفس.
آزار و اذیت آنلاین: قربانی شدن در برابر تهدیدات و رفتارهای تهاجمی.
تاثیر بر روابط اجتماعی: کاهش تعاملات حضوری و تضعیف مهارتهای ارتباطی.
امنیت شخصی: به خطر افتادن اطلاعات شخصی و امنیت.
محتوای نامناسب: دسترسی به محتوای نامناسب.
اعتیاد به فناوری: وابستگی و تأثیر منفی بر فعالیتهای روزمره و تحصیلات.
آموزش و نظارت والدین میتواند به کاهش این خطرات کمک کند.