دوستی با افراد معتاد، مشکوک و کسانی که سابقه دزدی و زندان دارند و وجهه اجتماعی خوبی ندارند، از ویژگی های فرد معتاد است.
نوجوانان و جوانانی که مبتلا به مواد مخدر هستند چون از نظر مالی در تنگنا هستند در آغاز اعتیاد خود دست به سرقت اموال خانواده، همسایگان، دوستان یا سرقت اموال افراد ناشناس میزنند.
اصولاً نوجوانانی که با دوستان معتاد رفت و آمد دارند مانند آن ها هستند.
مسافرتهای دور نوع محک برای شناسایی معتاد است، زیرا حمل مواد مخدر در مسیر مسافرت مشکل است و از طرفی در مسیر جاده ها در هنگام بازرسی در مقابل ایستگاه های بازرسی با تغییر رنگ چهره مورد شناسایی پلیس قرار میگیرند.
در بعضی مواقع که طرح جمعآوری معتادان از سوی نیروی انتظامی به اجرا درمیآید، فرد معتاد جهت دستگیر نشدن مجبور است در خانه بماند.
فرد معتاد برای تهیه مواد مخدر در موقع نیاز و یا هنگامی که در منزل مهمانی هست به مکان های مشخص و همیشگی مراجعه میکند. لذا، جوانان معتاد از مکانهای تهیه مواد مخدر و قیمت آن کاملاً مطلع هستند و در این گونه مباحث اظهارنظرهای تخصصی ارائه میدهند.
فرد معتاد در این گونه مباحث سعی دارد موضوع بحث را عوض کند یا در بحث هایی که در مورد ترک اعتیاد است و سعی دارد این ترک را موقتی جلوه دهد.
معمولاً جوانان معتاد کمتر در این گونه مجالس ظاهر می شوند و تمایلی به این گونه فعالیت ها ندارند.
برای تهیه ی مواد مخدر از دوستان و آشنایان به بهانههای مختلف پول قرض می گیرند یا وسائل شخصی خود را با کمتر از قیمت بفروش میرسا نند.
از روی اشیاء و لوازمی که جوان استفاده می کند و با آن ها سر وکار یا علاقه دارد می توان به اعتیاد وی و حتی نوع مواد مخدری مصرف می کند، پی برد مانند: