درمان اعتیاد به مواد مخدر یک روند سریع و آسان نیست. تعهد و پیگیری موارد کلیدی در درمان بیماری اعتیاد است. به طور کلی، هرچه مصرف مواد مخدر طولانی تر و شدیدتر باشد، درمان طولانی تر و شدیدتری نیز نیاز خواهید داشت و در همه موارد، مراقبت های طولانی مدت برای بهبودی بسیار مهم است.
برای بسیاری از افرادی که با اعتیاد به مواد مخدر دست و پنجه نرم می کنند، اولین قدم برای بهبودی اراده است. تشخیص این که فرد با چه مشکلی روبرو است و با توجه به آن تصمیم به ایجاد تغییر می کند. اگر به داروی تجویز شده اعتیاد دارید، ممکن است نگران این باشید که چگونه می توانید راهی جایگزین برای درمان یک بیماری پزشکی پیدا کنید.
گاهی ممکن است فرآیند بهبودی بیمارانی که تحت درمان با داروهایی چون متادون و بوپرنورفین هستند طولانی شده و در نتیجه باعث نگرانی اعضای خانواده شود. گاهی اقدام به مصرف بیشتر داروهایشان می نمایند و در نتیجه دچار مسمومیت دارویی می شوند.
گاهی بیماران ممکن است در برخی از ماه های سال مانند تابستان اقدام به افزایش دوز داروهای درمانی شان نمایند. همچنین در برخورد با مشکلات و بحرانهای استرس زهای زندگی و کاری ممکن است اقدام به افزایش مصرف دارو نموده و در نتیجه دوز داروی بیمار به صورت موقت افزایش یابد.
در چنین شرایطی نباید نگران وضعیت بیمارتان باشید. ممکن است چنین اتفاقی در فرآیند درمان رخ دهد. سعی کنید با درمانگران صحبت نموده و افزایش دوز احتمالی را گزارش نمایید.
افزایش یا کاهش دوز دارو به شکل خودسرانه ممکن است عوارضی در پی داشته و حتی فرآیند درمان بیماران نیز طولانی نماید لذا بهتر است به هنگام بروز چنین مشکلاتی در اسرع وقت به کارشناسان مراکز درمانی اطلاع دهید.
علاوه بر این شما میتوانید بر مصرف داروهای بیمارتان نیز نظارت نمایید. به عنوان مثال مدیریت مصرف آن را خود بر عهده بگیرید. چنین اقدامی باعث خواهد شد تا احتمال افزایش مصرف دوز درمانی کاهش یابد.
درمان یک فرآیند تدریجی و طولانی مدت بوده و نیازمند مشارکت بیمار و اعضای خانواده در فرآیند درمان است. طولانی شدن مدت درمان در صورتی که مداخلات روانی و اجتماعی (برگزاری جلسات مشاوره، ویزیت پزشک و پیگیری درمان) تکرار شود باعث خواهد شد تا فرآیند درمان پایدار و احتمال موفقیت نیز افزایش یابد.
عوامل مختلفی ممکن است فرآیند درمان بیمار را طولانی نماید و بر خلاف باور عموم، طولانی شدن درمان به معنی شکست در درمان نیست بلکه می تواند حاکی از درمان موفق نیز باشد. عواملی مانند مشکلات کاری و حرفه ای و حضور همکاران مصرف کننده مواد مخدر، مشکلات خانوادگی، داشتن اختلالات روانی مانند اضطراب، افسردگی، تورم و مشکلات مالی و حضور افراد مصرف کننده پیرامون فرد از عوامل مؤثر در طولانی شدن فرآیند درمان خواهد بود.
برخی از خانواده ها تصور می کنند طولانی شدن فرآیند درمان به دلیل عدم اثرگذاری داروهای درمانی است. در حالی که چنین باوری چندان درست نیست.
داروهایی چون متادون و بوپرنورفین از داروهای تأثیرگذار در درمان مواد مخدر است اما مصرف درست این داروها تحت نظر پزشک متخصص به همراه ارائه خدمات مشاوره می تواند در موفقیت درمان تأثیرگذار باشد. علاوه بر این بیماران سوء مصرف کننده مواد مخدری که سابقه بیماریهای قلبی داشته نیازمند مصرف طولانی مدت داروی متادون زیر نظر پزشک متخصص می باشند.