مجموعه درمان سوء مصرف الکل را می توان به دو دسته درمان های دارویی و غیر دارویی تقسیم کرد. درمان های غیر دارویی شامل درمان های فردی و درمان های گروهی است. درمان های دارویی خود نیز به دو قسمت تقسیم می شوند، مرحله بازگیری از الکل و مرحله پیشگیری از عود مصرف الکل.
چون قطع مصرف الکل در مبتلایانی که مدت طولانی الکل مصرف کرده اند می تواند سبب بروز علائم جسمی و روانی شدید شود، این درمان لازم است توسط روانپزشک متخصص با دقت انجام شود. قطع مصرف الکل می تواند سبب بروز حملات صرع و سرسام الکلی (دلیریوم ترمنس) شود.
برای جلوگیری از این نشانه ها باید از داروهای مختلف استفاده کرد. تجویز داروهای جانشین مثل ترکیبات بنزودیازپین ها (کلردیاسپوکساید - لورازپام) یا داروهای ضد صرع (سدیم والپروات – کاربامازپین و ...) لازم و ضروری است و تنظیم مقادیر تجویز این داروها توسط پزشک معالج انجام می شود.
تجویز مایعات به صورت خوراکی یا تزریقی برای جلوگیری از عوارض کم آبی بدن (دهیدراتاسیون) نیز لازم است. در این مرحله همچنین تجویز ویتامین های مختلف به خصوص ویتامین B1 ضروری و لازم است تا جبران کمبود این ویتامین ها در بیمار انجام شود.
داروهای جدیدتر ضد تشنج به دلیل داشتن عوارض جانبی کمتر ترجیح داده می شوند که شامل لاموتریژین، توپیرامات، گاباپنتین، پری گابالین و . . . هستند.
تا حال حاضر داروهای متعددی برای کاستن از میزان مصرف الکل و پیشگیری از عود مصرف الکل آزموده شده اند. یک دسته از این داروها ایجاد حساسیت نسبت به الکل می کنند مثل دی سولفیرام (آنتابوس) و کلسیم کاربیماید (تمپوسیل که فعلاً فقط در کانادا عرضه می شود) این داروها سوخت و ساز الکل در بدن را تحت تأثیر قرار داده و سبب تجمع استالدئید در بدن می شوند که باعث بروز علائم ناخوشایندی در فرد می شود مثل سرخ شدن صورت، سر درد، تپش قلب، تهوع، استفراغ و درد قفسه سینه، به نظر می رسد که کلسیم کاربیماید عوارض کمتری دارد. اگر این داروها به صورت منظم روزانه مصرف شوند منجر به پرهیز کلی در بسیاری از بیماران می شوند.
داروی دیگر نالترکسان یک آنتاگونیست مواد افیونی است که با اثرگذاری برگیرنده های مواد افیونی سبب کاهش مصرف الکل در بیماران می شود و چون مصرف روزانه خوراکی آن ممکن است قطع شود نوع تزریقی دراز مدت آن که حدود یک ماه اثر دارد تأثیر بیشتری در پرهیز از مصرف الکل دارد.
داروی دیگری که در بسیاری از کشورها عرضه می شود اکامپروسیت (کامپرال) نام دارد که با اثرگذاری بر برخی گیرنده های عصبی مغز سبب ادامه پرهیز از الکل می شود. مطالعات جدید نشان داده است که تجویز همزمان نالترکسون و اکامپروسیت اثر بسیار بهتری دارد.
داروی مهم دیگری که در این زمینه مورد بررسی قرار گرفته و نتایج مطلوب داشته است. بوپروپیون است که یک داروی ضد افسردگی با اثر بر روی گیرنده های دوپامین در مغز است و چون بسیاری از مصرف کنندگان الکل دچار افسردگی نیز هستند. این دارو می تواند برای آن ها مفید باشد.
متاسفانه در حال حاضر در ایران عرضه درمان های مؤثر برای ترک الکل بسیار محدود بوده و با توجه به آمارهای ارائه شده از طرف مقامات مسئول کشور که نشان دهنده افزایش سوء مصرف الکل در جامعه است.
لازم به نظر می رسد که با دعوت از متخصصان رشته های مختلف ترتیبی اتخاذ شود تا مراکز خاص درمان سوء مصرف الکل که بتوانند با ارائه روش های علمی به این بیماران کمک کنند ایجاد شود تا از گسترش این مشکل اجتماعی کاسته شود.
کلینیک روان پزشکی و ترک اعتیاد دی پیشگام و پیشرو در انجام انواع درمان های سم زدایی سریع و فوق سریع در کشور آماده خدمت رسانی به کلیه عزیزیان می باشد.