کراک که گاهی راک نامیده می شود، ماده ای محرک است که از تصفیه کوکائین به دست می آید و به اشکال مختلف مصرف می شود. اما ماده ای که در ایران به اسم کراک معروف شده، از مشتقات هروئین است و در صورتی که به شکل علمی تولید شود، از تصفیه هروئین به دست می آید. در ایران فشرده کردن هروئین در آزمایشگاه های خانگی انجام می شود و هر آزمایشگاه بسته به نوع امکانات و سلیقه تولید کننده، متفاوت است و تولید کنندگان برای سود بیشتر ، انواع مواد دیگر (هر نوع آرام بخش، کورتون و ...) را به این ماده اضافه می کنند و به نام کراک (هروئین فشرده) به مردم عرضه می کنند. روش مصرف این نوع هروئین تدخین و دود کردن است. این ماده، فوق العاده اعتیاد آور است و قدرت اعتیاد آوری آن از هروئین معمولی (که به صورت پودر است) تا چند برابر بیشتر است.
در حال حاضر کراک جدیدترین ماده مصرفی بین معتادان ایران است و در ترکیب این ماده به جای کوکائین و هروئین از قرص های فاسد استفاده می شود. این ماده به سبب این که فاقد هر گونه بوی نامطبوع و خاص بوده مصرف را ساده تر کرده و موجب شده است روند گرایش افراد به این ماده افزایش یابد. جالب است بدانید تنها سه بار مصرف مقدار بسیار اندکی از کراک موجود در بازار ایران اعتیاد به آن را حتمی خواهد کرد و پس از این زمان بسیار کوتاه شخص را به شدت به خود نیازمند و وابسته می سازد. در حال حاضر کراک در بین گروهی از جوانان ایران شایع شده و به دومین ماده مصرفی معتادان تبدیل شده است. در بین جوانان این ماده به صورت ماده ای کم خطر با میزان نشئگی بالا معرفی شده است.
قدرت تخریب این ماده بسیار زیاد است و با ایجاد تغییرات خلقی و رفتاری طی چند ماه توانایی کاری و عملکرد فرد را تحت تأثیر قرار می دهد. از آن جا که کراک شکل خالص تر هروئین است لذا آثار آن همانند پودر هروئین ولی با شدت بیشتر است. شدت این حالت بستگی دارد که چه مقدار کراک مصرف شود و با چه سرعتی این ماده به مغز برسد. در واقع یکی از دلایل اعتیاد آوری بسیار زیاد هروئین و کراک در این است که خیلی زود به مغز می رسند. اکثر کسانی که کراک مصرف می کنند در ابتدا احساس سرخوشی و نشئگی می کنند، همراه با این سرخوشی بدن فرد گرمتر می شود، دهان خشک می گردد و فرد در دست ها و پاهای خود احساس سنگینی می کند، در مواقعی نیز فرد مصرف کننده دچار حالت تهوع و استفراغ و بیقراری شدید می شود. بعد از این حالت اولیه ممکن است تا چند ساعت حالت سرگیجه پیش آید. در این وضعیت تمامی اعمال مغز تحت تأثیر آثار این ماده قرار می گیرد و دچار نابسامانی می گردد، حرکات قلب کند شده و تنفس در مواردی آن چنان آهسته می شود که منجر به مرگ می گردد.
اولین اثر مصرف مداوم کراک، اعتیاد و وابستگی به آن است. اعتیاد نیز یک بیماری مزمن و عود کننده است که توأم با اجبار درونی برای یافتن مواد مخدر و تغییرات سلولی شیمیایی و مولکولی مغز است. کراک در عین حال سبب به وجود آمدن تحمل و وابستگی جسمی بسیار شدیدی می شود که در نتیجه آن فرد به مصرف اجباری و مجدد آن باز می گردد. همانند اعتیاد به هروئین در این حالت فرد زمان و انرژی بیشتری را صرف به دست آوردن این ماده می کند. بدیهی است با بروز اعتیاد، هدف اصلی زندگی فرد مصرف مواد مخدر خواهد بود. در واقع کراک به معنای واقعی کلمه سبب تغییرات بارز در مغز و رفتار می شود. وقتی که وابستگی جسمی به ویژه اعتیاد به کراک به وجود می آید، بدن فرد به حضور این ماده عادت می کند به گونه ای که اگر مصرف آن به یک باره قطع شود علائم محرومیت بروز می کند.
چند ساعت پس از آخرین مصرف کراک علائم ترک اعتیاد معمولاً نمایان می شوند که شایع ترین آن ها عبارتند از بی قراری، درد استخوان و عضلات، بی خوابی، اسهال، استفراغ، حرکات غیرارادی در پاها تا مدتها تصور بر این بود که وابستگی، اعتیاد جسمی، علائم محرومیت و تالش فرد برای رهایی و کاهش این علائم، علت اصلی اعتیاد فرد است اما در حال حاضر روشن شده است که این تنها دلیل نیست چرا که در موارد متعددی ثابت شده است که اشتیاق فرد برای مصرف دوباره و عود مصرف می تواند هفته ها و ماه ها پس از بین رفتن علائم ترک به وجود آید. همین نکته در مورد کراک نیز صدق می کند.