و همین طور علاوه بر گروه های ذکر شده، اعتیاد را می توان به دو نوع کلی تقسیم کرد، اعتیاد به مواد مخدر و اعتیاد رفتار.
مانند اعتیاد به تریاک، اعتیاد به شیشه، اعتیاد به هروئین و اعتیاد به الکل. اعتیاد به مواد مخدر اغلب با عوارض و نشانه های خماری، در مواقعی که مصرف مواد مخدر به طور ناگهانی و یکباره قطع می شود همراه است.
اعتیاد جسمی در عین حال با سازگار شدن بدن انسان با مواد مخدر یا همان تحمل همراه است و همین امر سبب می شود که ما برای دستیابی به نشئگی قبلی میزان مصرف خود را دائماً افزایش دهیم.
سرعت وابسته شدن به انواع مواد مخدر به نوع ماده مصرفی، دفعات و فواصل مصرف، شیوه های مصرف و ویژگی های ژنتیکی و روانی افراد بستگی دارد.
مانند اعتیاد به غذا، اعتیاد به کار، اعتیاد به قمار، هم وابستگی و اعتیاد به رابطه، خودآزاری (قطع عضو)، اعتیاد به اینترنت، اعتیاد به خرید و حتی ورزش بسیار و سایر رفتار هایی که در افراد به شکل رفتار اعتیاد گونه نقش بسته است که بعضی اوقات حتی این اعتیاد ها مضحک به نظر می رسند و خود افراد باور ندارند که این رفتار ها در واقع اعتیاد می باشد.
برای تعداد رو به افزونی از این افراد، خود این فعالیت های اعتیادی نهایت چیزی است که می خواهند و به ادامه این رفتار مبادرت می ورزند، چرا که اختیار زندگی این افراد در دست این رفتار های اعتیادی است و به جای افزایش کیفیت زندگی، این رفتار ها حرف اول را در رابطه و در گذران زندگی فرد می زنند.
تعداد مثال های موجود در این زمینه بی شمار است.
- خرید کننده های وسواسی که تا زمانی که چیزی نخرند (حال هر چه می خواهد باشد)، قادر به ترک فروشگاه نیستند.
- قمار باز وسواسی که با وجود این که اجاره خانه اش را نپرداخته است، بر روی اسب ها (یا سهام یا اجناس یا غیره) شرط بندی می کند.
- معتاد جنسی که بدون توجه به احساس عاطفی ضایع شده در این نوع رابطه ها، بیماری های مقارتی و به خصوص هم اکنون که پدیده کشنده ایدز مطرح است، به برقراری رابطه جنسی یکی پس از دیگری می پردازد.
برای معتادان جنسی، آمیزش یک نوعی ماده اعتیادی است که برای جست و جوی بی پایان آرامش، سرگرمی، راحتی، هیجان و حس قدرت یا دست یابی به دیگر حالاتی که به طور مستقیم ربطی به آمیزش ندارند، استفاده می شود.
آن چه که در بین این مثال ها و دیگر مثال های بی شمار مشابه و مشترک است، رفتار وسواس گونه آن ها است. علیرغم پیامدهای منفی این رفتار ها، شخص به تکرار آن ها وادار می شود.
مثل این که به جای تصمیم و انتخاب نیازهای درونی، تنها آن ها را اجرا می کند. ویژگی بسیار مشخص رفتار اعتیادآور، تلاشی است که به منظور تحت کنترل قرار دادن آن رفتار به عمل می آید.
معتادان رابطه به دلیل گرایش به معتاد شدن به معتاد، هم وابسته نیز نامیده می شوند.