مصرف کنندگان مواد مخدر در بسیاری از موارد ترجیح میدهند که معتاد باقی بمانند اما با عوارض ترک مواد مخدر رو به رو نشوند. تجربه آزار دهنده ترک مصرف مواد مخدر و عوارض دردناک آن در روشهای سنتی سم زدایی مواد مخدر به قدری زیاد است که ترس ناشی از آن باعث وابستگی بیشتر افراد به مواد مخدر می شود.
در صورتی که فرآیند سم زدایی مواد مخدر تحت نظر و کنترل پزشک در مراکز معتبر ترک اعتیاد انجام نشود، بیماران مجبور به تحمل عوارض سخت محرومیت و قطع مصرف مواد مخدر هستند. این عوارض ناخوشایند شامل انواع عوارض جسمی و روحی می باشد. اما با شیوع روش های سم زدایی مواد مخدر برای ترک اعتیاد، شانس دوباره ای برای تجربه زندگی طبیعی و سالم در بسیاری از مصرف کنندگان مواد مخدر، به وجود آمده است.
به ادعای برخی از مراکز ترک اعتیاد، سم زدایی فوق سریع مواد مخدر یکی از راه های ترک اعتیاد در مدت زمان ۴ تا ۶ ساعت است. در طی این پروسه تمامی سموم ناشی از استعمال مواد مخدر که در بدن فرد وجود دارد، دفع می گردد که این کار تحت نظر جمعی از پزشکان، از جمله پزشک متخصص بیهوشی، روانپزشک و پرستاران مجرب انجام می گردد.
پس از انجام سم زدایی فوق سریع مواد مخدر امکان مثبت بودن تست اعتیاد وجود دارد اما بیمار در سلامت کامل خواهد بود.
در سم زدایی به روش تدریجی، زمان طولانیتری برای خارج کردن مواد مخدر از بدن نیاز است. بیماران چند جلسه نیاز به روان درمانی و یا دارو درمانی دارند و با توجه به شرایط جسمانی و میزان و نوع مواد مخدر مصرفی، نوع سم زدایی مواد مخدر برای آن ها مشخص می شود. سپس پروسه سم زدایی و پاکسازی مواد مخدر از بدن آغاز میگردد.
در مراکز ترک اعتیاد پس از مشاوره اولیه، اگر تشخیص به درمان سم زدایی سریع مواد مخدر گرفته شود، پس از آزمایشهای اولیه، مراحل سم زدایی سریع مواد مخدر و بیهوش کردن بیمار آغاز میشود. در این روش بیهوشی کامل نیست و تنها به صورت خوابی عمیق میباشد و داروها به وسیله سرم به بیمار تزریق میشوند. این داروها بر روی گیرندههای مخدر مغز نشسته و آن ها را پاکسازی میکنند.
میزان مصرف دارو و زمان مصرف آن در بیماران با توجه به نوع مواد مخدر مصرفی و مقدار مصرف آن کاملاً متفاوت است.
بیماران در زمان مصرف مواد مخدر دچار تنبلی در گیرندههای مغزی میشوند. این گیرندهها در افراد عادی کار ترشح دوپامین در بدن را بر عهده دارند. زمانی که یک ماده مخدر به بدن فرد وارد شود به علت ورود دوپامین به مقدار زیاد از یک منبع خارجی، دیگر این گیرندهها کار خود را به درستی انجام نمیدهند.
در نتیجه هنگام ترک اعتیاد گیرندههایی که تنبل شدهاند قادر به ساختن دوپامین و ترشح آن در بدن نمیباشند. در روش ترک اعتیاد فوق سریع داروها با نشستن بر روی گیرندههای مغزی به آن ها کمک میکنند تا کم کم شروع به ترشح دوپامین به صورت عادی نمایند.
خطرناک بودن روش سم زدایی سریع و فوق سریع مواد مخدر در تحقیقات انجام شده توسط مراکز تحقیقاتی به اثبات رسیده است. یکی از جذاب ترین راه های ترک مواد مخدر که می تواند بسیار جذاب و وسوسه برانگیز باشد، ترک مصرف مواد مخدر در حالت خواب یا بیهوشی است اما به کار بردن این روش می تواند بسیار خطرناک باشد.
تا جایی که عوارضی همچون دردهای عضلانی، تهوع و استفراغ، تعریق شدید، اختلالات تنفسی همانند نفس نفس زدن و زجر تنفسی، بروز مشکلات حاد کلیوی از جمله نارسایی، هذیان، مشکلات روانی اعم از روان پریشی، تلاش برای خودکشی و حتی مرگ، امکان بروز دارد.