انسان ها هزاران سال است که الکل می نوشند. الکل هم یک ماده شیمیایی است و هم یک داروی روانگردان.
سه نوع کلی الکل برای مصرف وجود دارد. متانول، ایزوپروپانول و اتانول. تنها نوع الکلی که انسان می تواند با خیال راحت بنوشد اتانول است. ما از دو نوع دیگر برای مصارف دیگری استفاده می کنیم نه برای نوشیدن.
انواع مختلفی از نوشیدنی های الکلی وجود دارد. برخی از انواع آن ها تقطیر می شود که غلظت الکل آن ها را خطرناک تر می کند. برخی دیگر نیز از تخمیر به وجود می آیند.
مشروبات الکلی تخمیری از قندهای موجود در میوه ها، انواع توت ها، غلات و سایر مواد مانند شیره گیاهی، غده ها، عسل و شیر تخمیر می شوند.
مشروبات الکلی از گیاهان زراعی تقطیر می شود. جو مالت آبجو را تهیه می کند، برنج در تولید ساکی و ذرت برای بوربن استفاده می شود. گندم، چاودار، ذرت و جو در تهیه ویسکی و ودکا نقش دارند.
آبجو شناخته شده ترین عضو خانواده مالت نوشیدنی های الکلی است. آبجو از نظر محتوای الکلی از 2 تا 8 درصد متغیر است.
شراب با تخمیر آب انگور یا میوه های دیگر مانند سیب، گیلاس یا توت تهیه می شود. شراب سازی با برداشت میوه آغاز می شود و در ظرف های بزرگ مخصوص تحت کنترل شدید با درجه حرارت مشخص تخمیر می شود. هنگامی که تخمیر کامل شد، مخلوط فیلتر شده و بطری می شود. شراب های انگور طبیعی عموماً از 8 تا 14 درصد الکل دارند. شراب غنی شده، که الکل یا برندی به آن اضافه شده است، حاوی 18 تا 21 درصد الکل است.
ساختن مشروب با پودر غلات، میوه ها یا سایر مواد تشکیل دهنده شروع می شود. مایع تخمیر شده تا گرم شدن الکل و طعم دهنده ها گرم می شود و می توان آن را بیرون کشیده، سرد کرده و مجدداً به حالت مایع درآورد. آب پشت سر می ماند و دور ریخته می شود.
مایع غلیظ، که یک نوشیدنی تقطیری نامیده می شود، شامل مشروب هایی مانند ویسکی، ودکا، برندی و لیکور است. که محتوای الکلی آن ها معمولاً بین 40 تا 50 درصد است، اگرچه غلظت های بالاتر یا پایین تر هم در آن ها یافت می شود.
در هنگام نوشیدن مشروبات الکلی، الکل به سرعت جذب دستگاه گوارش (معده و روده) می شود. بنابراین، الکل در مدت زمان نسبتاً کوتاهی به سطح بالایی در خون می رسد. الکل از طریق خون به تمام نقاط بدن توزیع می شود و بر روی آن تأثیر می گذارد.
گاهی، افسردگی تحت تأثیر الکل روی می دهد که عملکرد مغز در یک الگوی مشخص افسرده می شود. پیچیده ترین عملکردهای مغز یعنی قضاوت، انتقاد از خود، بازدارندگی هایی که از کودکی آموخته شده است، ابتدا با افسردگی کند می شوند و بعد با از دست دادن این کنترل منجر به احساس هیجان در مراحل اولیه می شود.
به همین دلیل، گاهی اوقات به اشتباه الکل به عنوان یک محرک تلقی می شود. تحت تأثیر افزایش مقدار الکل، نوشیدنی به تدریج هوشیاری را کمتر می کند، آگاهی از محیط اطراف تیره و مبهم می شود، تکلم مختل می شود، حس بینایی به هم می ریزد و هماهنگی ماهیچه ها از بین می رود و خواب راحت می شود. بهترین راه بازیابی سلامتی ترک الکل است.