تحقیقات جدید از بیمارستانهای کودکان در سراسر آمریکا نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض حشیش پیش از تولد و در دوران بارداری، با پیامدهای منفی شناختی و رفتاری در کودکان، مانند کاهش کنترل تکانه، کاهش دامنه توجه و افزایش رفتارهای پرخاشگرانه مرتبط است. متخصصان به دلیل خطراتی که برای مادر و کودک به همراه دارد، استفاده از آن را در دوران بارداری توصیه نمیکنند.
با قانونی شدن و دسترسی بیشتر به حشیش در بسیاری از نقاط آمریکا، نگرانی متخصصان در مورد تأثیرات احتمالی آن بر کودکان افزایش یافته است. تحقیقات جدید از بیمارستانهای کودکان در سراسر آمریکا به شواهد فزایندهای اضافه میکند که قرار گرفتن در معرض حشیش پیش از تولد میتواند به رشد کودکان آسیب برساند.
در پژوهشی که در JAMA Pediatrics منتشر شد، محققان دریافتند که قرار گرفتن در معرض حشیش در بارداری با ضعف در مهارتهای فکری در اوایل کودکی و رفتارهایی مانند کاهش کنترل تکانه، مشکلات توجه، چالشهای برنامهریزی و افزایش پرخاشگری مرتبط است. این مهارتها و رفتارها برای موفقیت در مدرسه و تعاملات اجتماعی سالم ضروری هستند.
دکتر سارا کیم، محقق اصلی مرکز سلامت زیستی رفتاری در Nationwide Childrens و نویسنده اصلی این مطالعه، بیان کرد: « استفاده از حشیش در دوران بارداری خطرات زیادی دارد. برخی از زنان ممکن است برای مقابله با مشکلات رایج بارداری مانند تهوع، مشکلات خواب و استرس به حشیش روی آورند، اما این کار توصیه نمیشود. مشاوره با یک متخصص برای یافتن گزینههای ایمنتر در دوران بارداری بسیار مهم است.»
محققان از ارزیابیهای مختلفی استفاده کردند، از جمله پرسش از والدین درباره رفتارهای معمول فرزندشان و سنجش مهارتهای کنترل تکانه، توجه، حل مسئله و مدیریت احساسات در کودکان پیشدبستانی. نتایج نشان داد که کودکانی که در معرض حشیش قرار داشتند، در کنترل تکانه، توجه و برنامهریزی مشکلات بیشتری داشتند و در محیط آزمایشگاه بازی، رفتارهای پرخاشگرانهتری از خود نشان دادند.
دکتر کیم بیان کرد: «یافتههای ما غافلگیرکننده نبودند، در واقع این یافتهها شواهد قبلی را تأیید و گسترش میدهند. با توجه به نمونههای معاصر و متنوعتر زنان و کودکان، و قدرت بالاتر حشیش در حال حاضر نسبت به دهههای گذشته، این مطالعه تحقیقات قبلی را تأیید و از توصیههای بالینی موجود برای بیماران پشتیبانی میکند.»
آکادمی اطفال آمریکا و کالج آمریکایی زنان و زایمان هر دو نسبت به مصرف حشیش در دوران بارداری به دلیل خطرات احتمالی برای سلامت مادران و کودکان هشدار میدهند.
حشیش مادهای است که به رنگ سبز تیره و گاهی قهوهای مایل به سبز دیده میشود و شبیه به حنا است. این ماده از گل، برگ و ساقه گیاه شاهدانه هندی یا کانابیس که در مناطق گرمسیری و حارهای رشد میکند، به دست میآید.
شاهدانه به دو نوع ماده و نر تقسیم میشود. این گیاه حدود سه ماه پس از جوانه زدن به رشد کامل میرسد و در زمان گلدهی، برگهای بالایی گیاه ماده دارای غدههایی پر از رزین میشوند. این رزینها حاوی مادهای به نام تتراهیدروکانابینول (THC) هستند.
تأثیر حشیش، ناشی از تتراهیدروکانابینول است که یک توهمزای طبیعی بهشمار میرود. این ماده میزانش در انواع گیاههای شاهدانه متفاوت و متغیر بوده و گاه گیاه شاهدانه به دو متر رسیده و غدههای آن به اندازه فندق رسیده که حشیش حاصل آن است.