آسیب‌های مغزی بلندمدت ناشی از مصرف الکل

بر اساس نتایج مطالعه‌ای که در نشریه معتبر «Neurology» منتشر شده است، مصرف بیش از حد الکل با افزایش ریسک ابتلا به آسیب‌های مغزی مرتبط با حافظه و اختلالات شناختی در ارتباط مستقیم قرار دارد. این یافته‌ها در شرایطی منتشر می‌شود که متخصصان سلامت و نهادهای فعال در حوزه بهداشت عمومی، هشدارها و تلاش‌های خود برای آگاه‌سازی جامعه نسبت به عوارض مصرف مفرط الکل را شدت بخشیده‌اند.

در این تحقیق، مصرف هشت نوشیدنی الکلی یا بیشتر در طول هفته به‌عنوان الگوی نوشیدن سنگین (Heavy Drinking) تعریف شده است. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد افرادی که در این گروه قرار دارند، بیشتر در معرض مشکلات حافظه، تمرکز و عملکرد شناختی مغز قرار می‌گیرند.

دکتر لینا ون، پزشک اورژانس و استاد دانشگاه جورج واشینگتن، بر لزوم اصلاح الگوهای مصرف و کاهش تدریجی وابستگی به الکل برای حفظ سلامت مغز و پیشگیری از آسیب‌های بلندمدت تأکید دارد.

دکتر ون اظهار کرد که یافته‌های این مطالعه، حاصل بررسی بافت مغزی بیش از ۱۷۰۰ فرد سالمند پس از مرگ، نشان می‌دهد که مصرف زیاد الکل با افزایش قابل توجه آسیب‌های مغزی، از جمله بروز ضایعه‌ای به نام «آرتریواسکلروز هیالینی» و «گرفتگی‌های پروتئین تائو» مرتبط با بیماری آلزایمر در ارتباط است.

در این پژوهش، افرادی که مصرف زیاد الکل داشتند، ۱۳۳ درصد بیشتر در معرض آسیب‌های عروقی مغز بودند و حتی کسانی که الکل را ترک کرده بودند نیز همچنان با خطر بالا مواجه بودند. همچنین مشخص شد مصرف زیاد الکل با کاهش چشمگیر طول عمر و مرگ زودرس (به‌طور میانگین ۱۳ سال زودتر) همراه است.

خطرات مصرف الکل

به گفته دکتر ون، این نتایج نشان می‌دهد که نوشیدن الکل می‌تواند اثرات ماندگاری بر مغز داشته باشد، حتی پس از ترک مصرف. وی تأکید داشت که اگرچه این مطالعه رابطه علی و معلولی را اثبات نمی‌کند، اما شواهد آن بسیار قوی است.

پیش‌تر نیز مشخص شده بود که الکل در کوتاه‌مدت می‌تواند عملکرد شناختی، تعادل، گفتار و قضاوت را مختل کند و در بلندمدت باعث تخریب مغز و بروز سندروم‌هایی مانند «ورنیکه-کورساکوف» شود.

دکتر ون بیان می‌کند که هنوز مرز دقیق میان مصرف معمول و مصرف سنگین الکل به‌طور قطعی تعیین نشده است. یافته‌های جدید، از جمله همین پژوهش، نشان می‌دهد که حتی مصرف در محدوده‌های مجاز نیز می‌تواند با پیامدهای منفی همراه باشد.

معاون سابق وزارت بهداشت آمریکا ابتدای امسال اعلام کرد که حتی مقادیر کم الکل نیز ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد.

نقش مصرف زیاد الکل در بروز اعتیاد

مصرف بیش‌ از حد الکل چه به‌صورت مستمر در طول هفته و چه به شکل افراطی در یک نوبت، می‌تواند منجر به آسیب‌های جدی و ماندگار در مغز، قلب و کبد شود. دکتر ون در این‌باره هشدار می‌دهد که چنین الگوهایی از نوشیدن، نه‌تنها سلامت جسم را تهدید می‌کنند، بلکه خطر وابستگی به الکل را نیز افزایش می‌دهند.

وی با اشاره به ماه آگاهی درباره الکل، آن را فرصتی برای جلب توجه عمومی به اختلال مصرف الکل؛ یکی از شایع‌ترین اختلالات مرتبط با مصرف مواد می‌داند. او تأکید می‌کند که اختلال مصرف الکل قابل درمان است و دریافت حمایت حرفه‌ای، می‌تواند مسیر بهبودی را هموارتر کند.