تأثیر کنترل اشتغال ذهنی بر ترک اعتیاد

افرادی که با اعتیاد به مصرف مواد مخدر دست و پنجه نرم می کنند، به روش های مؤثری برای تحمل، مدیریت و ایجاد احساسات منفی در زندگی روزمره نیاز دارند. الکل، مواد مخدر یا رفتارهای دیگر در اعتیاد به مواد مخدر برای تسکین موقتی این احساسات استفاده می شود، اما دیگر نمی توانید به آن ها اعتماد کنید. هدف این است که یاد بگیرید چگونه با احساسات و عواطف ناخوشایند راحت شوید و کنار بیایید. همه افراد در دوران ترک اعتیاد احساسات منفی یا چالش برانگیزی را احساس می کنند. نکته اصلی نحوه برخورد شما با آن ها است.

بسیاری از افراد گزارش می‌کنند که در طول روز ذهنشان مشغول است. اندیشیدن به مسائل روزمره، مشکلات گذشته و رویدادهای احتمالی آینده، اشتغال ذهنی نامیده می شود. 

اشتغال ذهنی و ترک اعتیاد

اشتغال ذهنی پدیده‌ای طبیعی است که در همه انسان‌ها دیده می‌شود اما اگر بیش از اندازه ذهنتان مشغول باشد یا اغلب به مشکلات گذشته و نگرانی از آینده بپردازید، در این صورت نمی‌توانید وظایف روزمره خود را به نحو مؤثری انجام دهید، زیرا اشتغال ذهنی مانع توجه و تمرکز و سبب می‌شود که شما توانتان را برای انجام دادن کارهای روزمره از دست بدهید. اشتغال ذهنی در دوران ترک اعتیاد موجب عود و بازگشت مجدد اعتیاد می شود.

اهمیت زمان حال در ترک اعتیاد

برای مقابله با اشتغال ذهنی یکی از راه‌های مفید این است که آینده و گذشته را رها کنید و به زمان حال بیندیشید. زیرا گذشته، «در گذشته» و آینده هنوز نرسیده است و تنها سرمایه ای که در اختیار دارید حال است، پس باید به حال و مشکلاتی توجه کنید که در حال حاضر با آن ها دست به گریبان هستید. پرداختن بیش از حد به اشتغال ذهنی باعث میل به مصرف مواد مخدر می شود. 

طبقه بندی اشتغال ذهنی در ترک اعتیاد

فن «تصویر و زمینه» فنی است که به کمک آن می‌توانید اشتغال ذهنی خود را طبقه بندی کنید و به آن ها امتیاز بدهید. برای مثال، شما می‌توانید افکار مربوط به مشکلات فعلی به لحاظ اهمیت ضریب سه، افکار مربوط به آینده  ضریب دو و افکار مربوط به گذشته ضریب یک بدهید. با این طبقه‌بندی شما می‌دانید که پرداختن به مسائل فعلی و کنونی اهمیت بیشتری در مقایسه با مسائل و مشکلات مربوط به گذشته دارد.

تأثیر کنترل اشتغال ذهنی بر ترک اعتیاد 

مشکلات مربوط به خود و دیگران در ترک اعتیاد

روش دیگر برای کنترل اشتغال ذهنی، طبقه بندی مشکلات به دو دسته مشکلات مربوط به خود و مشکلات مربوط به دیگران است.

برخی افراد درباره مشکلات خود اشتغال ذهنی دارند. و برخی دیگر به دیگران فکر می‌کنند و با مشکلات، برنامه ها و عملکرد آن ها اشتغال ذهنی دارند برای کنترل اشتغال ذهنی شما باید از اندیشیدن به دیگران و مشکلات آن‌ها اجتناب کنید و بیشتر به مشکلات زندگی خود بیندیشید، زیرا صرفاً با اندیشیدن به مشکلات دیگران نمی توانید برای حل مشکلات به آن ها کمک کنید و فقط خود را خسته می کنید، در حالی که با اندیشیدن به مشکلات خود می توانید راه حل هایی برای آن ها پیدا کنید.

این تفکرات باعث ایجاد استرس و در نهایت عود مصرف مواد مخدر می شود. 

مهارت حل مسئله در ترک اعتیاد

با یادگیری مهارت حل مسئله می‌توانید آن دسته از مشکلات حل نشده ای را حل کنید که ذهنتان را به خود مشغول کرده است. مشکلات حل نشده یکی از منابع اشتغال ذهنی است و با حل آن ها اشتغال ذهنی شما نیز کمتر می‌شود.

سوء مصرف مواد مخدر اشتغال ذهنی ایجاد می‌کند. مصرف‌کنندگان مواد مخدر با تهیه مواد مخدر، مصرف آن و پنهان کردن آثار و پیامدهای مواد مخدر اشتغال ذهنی دارند. البته با ترکیب مواد مخدر، این نوع اشتغال های ذهنی از بین می‌رود اما شکل‌های دیگری از اشتغال ذهنی دیده می‌شود مانند اشتغال ذهنی با اشتباهات و رفتارهای نامناسب خود در گذشته و اشتغال ذهنی با مشکلات نشأت گرفته از مصرف مواد مخدر، رفتار سرد اطرافیان و احتمال لغزش و عود اعتیاد در آینده.

اشتغال ذهنی در دوره ترک و درمان اعتیاد به هر شکلی و درباره هر چیزی که باشد باعث خستگی ذهنی و فشار روانی می شود و ممکن است شما را در برابر عود و بازگشت مجدد اعتیاد آسیب پذیر کند، بنابراین ضروری است که آن ها را کنترل کنید.

مرکز ترک اعتیاد دی پیشرو در درمان اختلالات زمینه ای و روانپزشکی ترک اعتیاد به انواع مواد مخدر آماده ارائه خدمات به بیماران محترم می باشد.