درمان سم زدایی از مواد مخدر اولین قدم برای غلبه بر اختلال مصرف مواد مخدر یا الکل است. مصرف مواد مخدر و الکل می تواند مغز افراد را تغییر دهد و عملکرد طبیعی آنها را بدون استفاده از این ماده یا الکل سخت کند. سم زدایی از مواد مخدر فرآیندی است که در آن فرد از یک ماده مخدر جدا می شود به طوری که دیگر در سیستم او وجود ندارد.
برنامههای سمزدایی مواد مخدر به افرادی که میخواهند بر اختلال مصرف مواد مخدر خود غلبه کنند، به طور ایمن و مؤثر کمک میکند. سم زدایی مواد مخدر، به ویژه هنگامی که توسط متخصصان پزشکی از طریق یک برنامه سم زدایی پزشکی هدایت شود، اولین گام به سمت بهبودی از هر گونه اختلال مصرف مواد مخدر است.
این مهم است که قبل از رفتن به کلینیک ترک اعتیاد در طول سم زدایی مواد مخدر چه انتظاراتی داشته باشید. فرآیند سم زدایی مواد مخدر می تواند از روزها تا هفته ها طول بکشد، زیرا بدن فرد با زندگی بدون ماده مخدر مصرفی سازگار می شود. در طی این فرآیند، فرد ممکن است دچار یک سری عوارض جانبی و علائم ترک اعتیاد شود که می تواند خفیف یا شدید باشد.
این فاکتورهای شرحی از چگونگی سم زدایی مواد مخدر است.
بیشتر موادی که اعتیادآور هستند باعث تغییراتی در مغز می شوند که بر خلق و خو و رفتارها تأثیر می گذارد. هنگامی که فردی برای احساس طبیعی به آن مواد متکی است، حذف آنها یا سم زدایی می تواند عوارض جانبی سم زدایی فیزیکی و روانی ایجاد کند.
علائم سم زدایی مواد مخدر می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. وقتی فردی دچار اختلال مصرف مواد مخدر می شود، این ماده به بخشی طبیعی از عملکرد بدن او تبدیل می شود. هنگامی که آن ماده دیگر وجود ندارد، بدن فرد باید خود را با ترک عادت دهد که می تواند منجر به انواع علائم سم زدایی شود.
علائم ترک ممکن است بسته به ماده مورد استفاده متفاوت باشد، اما به طور کلی مشابه هم هستند.
داروهای سم زدایی مواد مخدر می توانند علائم ترک را قابل تحمل تر کنند. داروی ترک استفاده شده بستگی به ماده مخدری دارد که فرد استفاده کرده است. به برخی از نمونههای داروهای سمزدایی و اختلال مصرف موادی که برای آنها استفاده میشود، اشاره می کنیم.
داروها ممکن است شامل آکامپروسات، بنزودیازپین ها یا نالترکسون باکلوفن باشند.
داروها ممکن است شامل متادون، بوپرنورفین، لوفکسیدین یا کلونیدین باشند.
داروهای ترک اعتیاد به دو صورت هستند. آنها می توانند به فردی که در حال حاضر اختلال مصرف مواد مخدر را تجربه می کند کمک کنند تا مصرف را تثبیت کند یا کاهش دهد، یا به فردی که سم زدایی کرده است کمک کنند تا با هوس های خود مقابله کند و از بازگشت مجدد آن جلوگیری کند.
برخی از نمونههایی از داروهای ترک اعتیاد که در درمان برای ادامه پیشگیری از هوس استفاده میشوند شامل موارد زیر است.
دیازپام، دی سولفیرام، نالترکسون، آکامپروسات، نالمفن، باکلوفن
متادون، بوپرنورفین، نالترکسون