اعتیاد به مواد مخدر یکی از مبرمترین بحرانهای بهداشت عمومی است که امروزه دنیا با آن مواجه است. با توجه به این که بسیاری از مردم در حال مبارزه هستند، اعتیاد مشکلی است که تقریباً همه را به نوعی تحت تأثیر قرار می دهد.
مواد افیونی بسیار اعتیاد آور هستند و بهبودی از اختلال مصرف مواد افیونی را به ویژه دشوار می کند. خوشبختانه، داروهای اعتیاد به مواد افیونی می توانند به کاهش بسیاری از موانع در مسیر بهبود اعتیاد کمک کنند. به عنوان مثال، داروهای درمانی جایگزین مواد افیونی، مانند متادون و بوپرنورفین، می توانند برای کمک به مهار هوس و کاهش علائم ترک اعتیاد استفاده شوند. برخی دیگر، مانند نالترکسون، اثرات مواد افیونی را به طور کامل مسدود می کنند. هنگامی که در ترکیب با یک برنامه جامع توانبخشی استفاده می شود، داروهای ترک اعتیاد به مواد افیونی می تواند به طور چشمگیری نتایج بیمار را بهبود بخشد.
یکی از رایج ترین داروهای جایگزین مواد افیونی، متادون برای کاهش علائم و هوس ترک مواد افیونی با ارائه دوز کنترل شده و خفیف مواد افیونی استفاده می شود. هر دوز برای نیازهای بیمار سفارشی می شود که معمولاً کوچکترین دوز لازم برای تثبیت وضعیت او است. این دارو به شکل قرص و مایع در دسترس است و معمولاً یک بار در روز مصرف می شود. اثرات هر دوز می تواند بین چهار تا هشت ساعت باقی بماند.
زمانی که متادون طبق دستور مصرف شود، می تواند ابزار مفیدی در درمان دارویی ترک اعتیاد باشد. با این حال، متادون هنوز یک ماده افیونی با پتانسیل سوء مصرف است. بسیار مهم است که از آن فقط در یک محیط درمانی حرفه ای و تحت نظارت استفاده شود. درمان با متادون باید حداقل برای دوازده ماه استفاده شود. هنگامی که بیمار آماده توقف درمان با متادون شد، باید این کار را به تدریج انجام دهد تا از علائم ترک اعتیاد جلوگیری شود.
افراد به دلایل مختلفی شروع به مصرف مواد مخدر می کنند.