توقیف شناورهای حامل مواد مخدر در اقیانوس آرام

در یک عملیات بین‌المللی شش هفته‌ای برای مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر، یک شناور که به عنوان «شبه‌زیردریاپیما» شناخته می‌شود، با محموله کوکائین در میانه آب‌های اقیانوس آرام کشف گردید.

این کشف در یک عملیات شش هفته‌ای مبارزه با مواد مخدر رخ داد که در مجموع منجر به کشف حداقل ۲۲۵ تن کوکائین شد. این عملیات به صورت مشترک توسط مقامات کلمبیا و نیروهای امنیتی از ده‌ها کشور دیگر صورت گرفت.

رئیس‌جمهور کلمبیا، گوستاوو پترو در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که این محموله احتمالاً بزرگ‌ترین میزان کوکائین ترانزیتی است که تاکنون توسط کلمبیا توقیف شده است. طبق اظهارات نیروی دریایی کلمبیا، توقیف این شناور و محموله آن، به باندهای مواد مخدر دست‌کم ۸.۴ میلیارد دلار خسارت مالی وارد کرده است.

طبق گزارش‌ها، در جریان این عملیات با نام «شکارچی جبار»، حداقل ۴۰۰ نفر دستگیر شدند و محموله‌های غیرقانونی سلاح کشف شد و تعدادی قاچاقچی انسان نیز بازداشت شده‌اند.

بر اساس آنچه رسانه‌ها گزارش کردند، یکی از شش زیردریاپیما حامل مواد مخدر که در این عملیات رهگیری و توقیف شدند، به سوی استرالیا در حال حرکت بوده، در ۲۰۰۰ کیلومتری جنوب غربی جزیره‌ای به نام کلیپرتون که یک جزیره مرجانی غیرمسکونی فرانسه در اقیانوس آرام است، رهگیری شده است.

توقیف شناور قاچاق مواد مخدر

مقامات کلمبیایی اعلام کردند که این سومین شناور از این نوع است که در منطقه کشف شده و می‌تواند بیش از ۱۶ هزار کیلومتر بدون نیاز به سوخت‌گیری طی کند. این شناورها که بین ۱۰ تا ۲۵ متر طول دارند، به طور کامل غوطه‌ور نیستند اما بیشتر بدنه آن‌ها زیر آب قرار دارد و در اقیانوس به سختی دیده می‌شوند.

رئیس یگان مبارزه با مواد مخدر نیروی دریایی کلمبیا، مانوئل رودریگز به رسانه‌ها اعلام کرد که این کشف نشان‌دهنده ایجاد مسیر جدیدی برای شناورهای شبه‌زیردریاپیما توسط قاچاقچیان است.

نیروهای امنیتی کلمبیا اظهار داشتند که یک کیلوگرم کوکائین می‌تواند در استرالیا تا ۲۴۰ هزار دلار فروخته شود، که تقریباً شش برابر بیشتر از قیمت آن در آمریکا است. بر اساس داده‌های سازمان توسعه و همکاری اقتصادی، استرالیایی‌ها بیشترین مصرف‌کنندگان سرانه کوکائین در جهان هستند و پس از آن بریتانیا قرار دارد.

کارشناسان مواد مخدر معتقدند که افزایش استفاده از زیردریاپیماها نشان‌دهنده تلاش باندهای جنایتکار قاچاق مواد مخدر، برای دور زدن کشف محموله‌ها در میان تدابیر امنیتی دریایی کشورهاست. سال گذشته، نیروی دریایی کلمبیا موفق به کشف و توقیف ۱۰ زیردریاپیمای حامل مواد مخدر شد. این تلاش‌ها بخشی از یک مبارزه جامع‌تر برای کاهش تولید کوکائین در کشور است.

شناور قاچاق کوکائین

پس از توافق صلحی که در سال ۲۰۱۶ بین نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا (فارک) و دولت کلمبیا صورت گرفت، گروه‌های شورشی و کارتل‌های مواد مخدر توانستند کنترل مناطقی را که توسط فارک تخلیه شده بود به دست بگیرند.

دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد در ماه اکتبر اعلام کرد که زمین‌های کشت برگ‌های کوکا (ماده اولیه کوکائین) در کلمبیا، در سال گذشته میلادی ۱۰ درصد افزایش پیدا کرده و به بیشترین میزان خود در بیش از بیست سال گذشته رسیده است. این گزارش نشان می‌دهد که تولید بالقوه کوکائین در سال ۲۰۲۳ با ۵۳ درصد افزایش به ۲۶۴۴ تن رسیده، در حالی که در سال ۲۰۲۲ میزان تولید حدود ۱۷۳۸ تن بود.

نیروی دریایی کلمبیا با اتخاذ راهبردهای جدید و تقویت همکاری‌های بین‌المللی تلاش می‌کند تا این بحران را مهار کند. این اقدامات شامل گشت‌زنی‌های بیشتر، استفاده از فناوری‌های پیشرفته برای رهگیری و توقیف زیردریاپیماها و افزایش نظارت بر مسیرهای احتمالی قاچاق است. با وجود این تلاش‌ها، چالش‌های زیادی در راه کاهش تولید و قاچاق کوکائین وجود دارد که نیازمند همکاری بین‌المللی و اقدامات هماهنگ است.