وجود افکار منفی یکی از پررنگ ترین برانگیزاننده ها برای مصرف مجدد مواد مخدر و بازگشت مجدد اعتیاد به شمار می رود. وقتی افکار منفی تان را شناسایی کردید و میزان اعتقادتان را به آن ها از 0 تا 100 درجه بندی کردید، به کمک سوالات زیر اعتبارشان را به چالش بکشید.
1. از کجا این قدر مطمئن هستم که این فکر درست است؟
2. آیا جور دیگری می توان به این قضیه نگاه کرد؟
3. اگر کس دیگری در شرایط من بود و چنین فکر میکرد به او چه می گفتم؟
4. امکان دارد این فکر فقط یک توهم باشد؟
5. این افکار از کجا به ذهنم راه می یابند؟
6. بدترین پیامد این جور فکر کردن چیست؟
7. سود و زیان این فکر چیست؟
8. پس از گذشت چند سال به این قضیه چگونه نگاه خواهم کرد؟
9. آیا باید به خودم اجازه بدهم که این افکار به دهنم بیاید؟
10. چطور متوجه شوم فکرم درست است؟
11. اگر این فکر جزء افکار پوچ باشد، چه؟ اکنون به یک مثال توجه کنید:
وجود افکار منفی در دوران ترک اعتیاد می تواند فرد در حال ترک مواد مخدر را به افسردگی کامل بکشاند. باید مراقب بود و به دنبال فراگیری راهکارهای مقابله با افکار منفی در این دوران حساس بود.
چه بسا ابتلا به افسردگی پس از ترک اعتیاد یکی از مهم ترین چالش هایی است که در صورت نداشتن آموزش کافی از مشاور و افراد آگاه، فرد به آن مبتلا می شود و سر منشأ تمام این افسردگی ها همان وجود افکار منفی می باشد. رابطه بسیار مهمی بین فکر، احساس و رفتار وجود دارد که حتماً باید تحت نظر روان پزشک و روان شناس مهارت های کافی به فرد آموزش داده شود.
تحریف های شناختی خطاهایی ذهنی است. این خطا های ذهنی در پردازش اطلاعات دریافتی اختلال ایجاد میکند و سبب میشود طوری بیاندیشید که به وسیله آن برخی اطلاعات دریافتی را کمرنگ، برخی را پررنگ و برخی را نادیده بگیرید.
چنین چیزی سبب می شود از دریافت اطلاعات ناب محروم شوید. اطلاعات تحریف شده، ناقص و به اصطلاح سوخته نصیبتان میشود. عمدهترین تحریف های شناختی در اعتیاد عبارت است از: ذهن خوانی، پیشبینی منفی، بزرگنمایی و کوچک نمایی، دنبال مقصر گشتن ، فاجعه سازی و برچسب زدن.
کلینیک روان پزشکی و ترک اعتیاد دی با سال ها تجربه در زمینه درمان بیماران سوء مصرف مواد مخدر توانسته است با گردآوری بهترین تجهیزات و امکانات بیمارستانی، محیطی آرام و مجهز را برای بیماران محترم فراهم آورد و خدمات شایسته ای را به هم وطنان ارائه کند.