الکل و مواد اعتیاد آور می تواند از تحمل بدن در مقابل تأثیرات مضر و سمی جلوگیری کند. این موضوع باعث بروز پدیده ای به نام سوء تغذیه می شود. بسیاری از افرادی که اختلال سوء مصرف مواد مخدر دارند، دو یا چند مشکل مربوط به تغذیه از جمله کم خونی، فقر آهن، اسهال مزمن و یبوست را تجربه می نمایند.
این مشکلات می تواند ناشی از مواد خاص، رژیم غذایی نامناسب، کمبود منابع غذایی و یا تغییر در سوخت و ساز تغذیه باشد. بسیاری از سوء مصرف کنندگان مواد مخدر نیاز به میان آورده های غذایی کوچک، کربوهیدراتهای کامل، فیبر، چربی و مایعات کم کالری دارند.
یک رژیم درمانی مناسب شامل ۲۵ تا ۳۰ درصد پروتئین با کیفیت، ۲۵ تا ۳۰ درصد چربی سالم، ۴۵ درصد کربوهیدرات های کامل و ۳۰ گرم فیبر که در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری در روز می شود. بیماران اغلب نیاز به مصرف تنقلات مخصوصاً در اوایل دوره بهبودی برای جلوگیری از نامنظم بودن قند خون و وسوسه مصرف مواد مخدر دارند.
برای این که در مغز فرآیند پردازش اطلاعات به درستی انجام شود، پیام رسان های شیمیایی (نروترانسمیترها) باید به صورت طبیعی کار کنند. مواد مخدر و الکل این نروترانسمیتر ها را تحریک میکنند و در نهایت مواد باعث آلوده کردن آن ها می شود. بسیاری از مواد اعتیاد آور، از طریق انتقال دهنده های عصبی، شیوه پاسخ مغز را برای داشتن احساس شادی و یا درد تغییر میدهند.
مواد شیمیایی مغز میتواند به وسیله الکل و مواد مخدر تغییر یافته و در نتیجه باعث بی اشتهایی شود. در نتیجه فرد معتاد نمی تواند خوب بخورد، غذا طعم خوبی برای او نخواهد داشت و از خوردن غذا لذت نخواهد برد. اما تغذیه و غذای مناسب باعث داشتن مغز سالم میشود.