این داروها با داشتن شباهت بسیار زیاد آن به هورمون کورتون؛ همان هورمون هایی که به طور طبیعی از غدد فوق کلیوی ترشح می شوند، این هورمون با التهابات بدن آنی مقابله کرده و در درمان برخی از بیماری ها ماننده ام اس، اگزما، رماتیسم مفصلی و ... مورد مصرف قرار می گیرد.
حال آنکه برخی از علاقمندان به بدنسازی از استروئیدها برای عضله سازی و افزایش حجم استفاده می کنند. مصرف خودسرانه فرد مصرف کننده در طولانی مدت وی را دچار مشکلات عدیده ای می سازد.
استروئیدها دو تأثیر عمده بر بدن جای میگذارند؛ اول آنکه تأثیر بسزایی در رشد توده عضلانی بدن داشته و دوم هورمون های جنسی را تغییر می دهد. تأثیر این دارو در زنان چندین برابر مردان است. استروئیدها به اشکال مختلفی وجود دارند؛ جذب شدنی، تزریقی، خوراکی و بصورت کرم بدن.
در واقع بسیاری از جوانان امروزه بی آنکه از مضرات این داروها بر بدن خود آگاه باشند اقدام به مصرف آن می کنند و سلامت خود را به طور جدی به خطر می اندازند. جالبتر آنکه بدانیم مصرف بیش از حد این داروها می تواند منجر به اعتیاد نیز گردد.
مصرف استروئید می تواند بر تعادل هورمون ها در بدن تأثیر بسیاری بگذارد و نه تنها باعث عضله سازی نشود بلکه خطرات جدی تری را به همراه بیاورد.
استروئیدها می تواند برای بدن مفید باشند چنانچه تحت نظر پزشک مورد استفاده قرار گیرند اما مردانی که از استروئید به طور مداوم و طولانی مدت استفاده می کنند دچار نوعی تغییرات رفتاری شدید می شوند.
از عوارض جدی استروئیدها بر بدن بروز علائم زنانگی در مردان است. سوء مصرف استروئیدها باعث علائمی چون ذخیره سازی چربی زیر شکم و اطراف باسن، تجمع چربی دور نوک سینه و شل شدن و نرمی عضلات در مردان می شود. این عوارض بعد از مصرف یک دوره طولانی بروز می دهد.
مصرف خودسرانه استروئیدها میتواند منجر به مرگ فرد شود.
از سوی دیگر عوارض مردانگی در زنان است که علائمی برگشت ناپذیر و غیر قابل جبران به همراه دارد؛ رشد بی اندازه موهای زاید، کلفت شدن صدا، اختلال در سیکل ماهیانه، ریزش موی سر، افزایش بی اندازه میل جنسی، جوش و آکنه پوست صورت و بدن، رفتار پرخاشجویانه؛ تشویش و افسردگی مفرط.
اکثریت مصرف کنندگان استروئیدها ورزشکاران، نوجوانان و برخی از بیماران روانی هستند که دچار عدم تناسب هستند.
متاسفانه افرادی که مدت طولانی استروئید مصرف می کنند بصورت روانی به مصرف آن اعتیاد پیدا می کنند. در اکثر موارد با توجه به اینکه فرد عوارض مصرف آن را در بدن خود مشاهده می کند، باز هم اصرار به مصرف داروهای استروئیدی می کند. هشدارهای دوستان، اقوام و والدین نیز تاثیری بر این افراد ندارد و به گونه ای برخورد می کنند که انگار بطور کامل به اوضاع مسلط هستند و شرایط را تحت کنترل خود دارند.
در اکثر موارد جهت قطع مصرف استروئیدها می بایست به روانپزشک مراجعه کرد. افرادی که طولانی مدت اقدام به مصرف استروئیدها می کنند از یک یا چند اختلال روانی رنج می برند که قطع مصرف داروها بدون برطرف شدن این اختلالات امکانپذیر نیست. این افراد ابتدا باید تحت مراقبت ها و مشاوره های متخصص روانپزشکی قرار گرفته تا اختلالات روانی آنها برطرف شده، سپس اقدام به قطع مصرف یا ترک استروئید کنند.
یکی از اختلالات مهم در افرادی که اقدام به مصرف استروئیدها می کنند اختلال بدریخت انگاری است!
در این اختلال با توجه به اینکه فرد بدن و ظاهر نرمال و در برخی موارد زیبا دارد، از آن ناراضی است و برای تغییر ظاهر دست به عمل های جراحی و استفاده از داروهای هورمونی و استروئیدها می زند. کلینیک روانپزشکی دی با سالها تجربه در زمینه ترک استروئید، سوابق زیادی در درمان موفق این بیماران داشته و آماده ارایه خدمات مختلف روانپزشکی به هموطنان گرامی می باشد.