برخی دلیل اعتیاد خود را وجود مشکلات فراوان در زمینه های مختلف زندگی می دانند و می گویند برای مقابله با این مشکلات به مصرف مواد مخدر روی آورده اند و اعتیاد صبر و تحمل آن ها را در برابر مشکلات بالا می برد.
این مطلب را بیشتر دو دسته می گویند:
دسته اول: کسانی که همیشه به جای رو به رو شدن با مشکلات، فکر کردن و حل آن ها، می خواهند آن ها را فراموش و انکار کرده و یا راحت طلبی پیشه کنند.
دسته دوم: کسانی که به محض مواجهه با یک مشکل، به علت افکار منفی و عدم مهارت در کنترل وضعیت، دچار استرس و اضطراب شدید می شوند.
در حالی که داشتن مشکلات حتی در شدیدترین وضعیت ها، غیرعادی نیست و تار و پود زندگی از رنج و مشقت و غم بافته شده است و باید آن را پذیرفت، تا شادی را تجربه کرد. برای حل مشکلات به جای نشستن در میان جلسات محفلی و معاشرت با افراد مصرف کننده مواد مخدر، باید با افراد سالم، آگاه و متخصصان و روانپزشکان مشورت شود.
افرادی که مشکلات زیادی در زمینه های مختلف زندگی دارند می بایست به فکر راه چاره باشند و برای این کار باید با مشاور و روانشناس صحبت کرده و راه حلی برای مشکلات خود پیدا کنند. برخی افراد به جای این کار با بیماران وابسته به مواد مخدر مشورت کرده و از بدشانسی و بدبختی خود می گویند. آن ها هم مصرف مواد مخدر را پیشنهاد می کنند.
در این شرایط نه تنها مشکلات فرد حل نشده است، بلکه مشکل دیگری بر مشکلات قبلی اضافه شده است و فرد در دام اعتیاد گرفتار شده است.
مصرف مواد مخدر در لحظه مصرف به طور کاذب فرد را آرام می کند ولی با تداوم مصرف و آسیب های مغزی و روانی موجب کاهش صبر و تحمل و اختلال در توانایی های حل مسئله و اشکال در عملکرد و توانایی های فرد در زمینه های مختلف شغلی، تحصیلی، اجتماعی، روابط بین فردی وغیره می شود.