نادیده گرفتن عوارض و خطرات احتمالی ناشی از مصرف بی اندازه این دارو خودسرانه و بدون تجویز پزشک پیامدهای جبران ناپذیری برای فرد بدنبال می آورد.
همچنین زمینه ای مساعد برای روی آوردن فرد به دیگر مواد روانگردان و مخدر را ایجاد می کند. به طور کلی از عوارض مصرف این دارو علاوه بر اعتیاد آور بودن آن می توان به ایجاد روان پریشی و اضطراب اشاره کرد.
لازم به ذکر است که ترک کردن داروهای محرکی چون ریتالین که از خانواده آمفتامین ها هستند بسیار سخت تر و پیچیده تر از سایر مواد روانگردان و مخدر می باشند. عملکرد این دارو به این صورت است که بر قشر مغز و تالاموس بواسطه جلوگیری از جذب مجدد دوپامین در سلول های عصبی اثر می گذارد.
همانطور که در بالا اشاره شد، این دارو در ابتدا برای درمان اختلال کم توجهی-بیش فعالی، سندرم خستگی مزمن و آسیب های جزئی مغز تولید و تجویز می شده است که متأسفانه برخی تجویز های خودسرانه مصرف ریتالین را در بین جوانان و نوجوانان به مسیری بیراهه کشاند.
مدت اثر بخشی این دارو حدود 4 تا 6 ساعت است و پس از این مدت فرد نیاز به مصرف دوباره در خود احساس میکند. به تدریج دوز مصرفی ریتالین در فرد بالا می رود بی آنکه قدرت تصمیم گیری روی آن داشته باشد. در چندین مورد سوء مصرف، داروی ریتالین حتی باعث مرگ نیز شده است.
اما از عمده ترین عارضه مصرف این دارو، وابستگی شدید و اعتیادگونه جسمی و روانی فرد به مصرف دوباره آن است. توجه داشته باشید که این دارو حتماً می بایست تحت نظر پزشک مصرف شود و در صورت عدم بهبودی بیمار تا یک ماه می بایست مصرف آن قطع شود.
تا کنون گزارشات زیادی از مرگ ناگهانی و ایست قلبی در بیماران مبتلا به مشکلات جدی قلبی بر اثر مصرف ریتالین گزارش شده است. چنانچه از مشکلات قلبی-عروقی رنج می برید می بایست حتماً پزشک خود را از سوابق بیماری خود مطلع سازید. معمولاً ریتالین و داروهای محرک برای بیماران با سابقه مشکلات جدی قلبی تجویز نمی شود.
قطع ناگهانی ریتالین سبب بروز برخی از نشانه های ترک دارو می شود؛ افسردگی، تغییرات خلقی، خودکشی. به همین علت بیمار نیازمند به مراجعه به روانپزشک معتبر در این زمینه می باشد تا براحتی بتواند از این بحران رهایی یابد.
سوء مصرف داروی ریتالین موجب بروز علائم مسمومیت در بدن شده که این نشانه ها ناشی از عملکرد دوپامینی است که بر عملکرد مغز می گذارد؛ خونریزی مغزی در اثر فشار خون بالا، افت شدید، بالا رفتن درجه حرارات بدن، اختلال تمرکز و هوشیاری، تشنج، کما و مرگ.
متأسفانه طی آمارهای بدست آمده از مراکز معتبر دانشجویان پزشکی بیش از دیگر افراد جامعه در خطر بدام افتادن این دارو می باشند و این زنگ خطری جدی برای خانواده هاست تا مراقب عملکرد فرزندان خود در دوران تحصیلی بخصوص زمان کنکور باشند.