بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت بالای پانزده سال جهان محصولات تنباکو را به صورت کشیدنی (تدخینی) مصرف میکنند. در بسیاری از کشورها به طور متوسط سن شروع دخانیات زیر پانزده سال است و شیوع مصرف دخانیات در بین جوانان بسیار بالاست. مصرف دخانیات به دلیل عوارض بهداشتی اهمیت بالایی دارد.
هر نوع مواد دخانی عامل اصلی در ایجاد بسیاری از بیماریهای کشنده ازجمله بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای تنفسی، سرطانهای ریه، دهان و... بوده و هر ساله موجب مرگ بیش از هشت میلیون نفر در جهان میشود.
چنان چه الگوی مصرف دخانیات تغییر نکند پیش بینی میشود تا سال 2030 بیشترین عامل مرگ و میر و کاهش طول عمر باشد. علاوه بر این، افرادی که دخانیات مصرف نمیکنند ولی در مواجهه با دود آن قرار میگیرند، بیشتر از افرادی که در مواجهه دود دست دوم دخانیات نیستند، در معرض خطر سرطان ریه و بیماریهای دیگر هستند.
کرونا ویروس به سیستمهای تنفسی و قلبی و عروقی آسیب میرساند و سبب ایجاد علائمی مشابه آنفلوانزا از قبیل تب، سرفه، تنگی نفس، گلودرد و خستگی میشود.
آلودگی به کرونا ویروس در افراد مصرف کننده مواد دخانی از سطح خطر جدی تری برخوردار میباشد و حتی میتواند منجر به مرگ زودرس در اثر نارسایی تنفسی در آنها شود. دوره کمون یا نهفتگی بیماری در این دسته افراد بسیار کوتاه است و یا اصلاً وجود ندارد.
افراد مصرفکننده مواد دخانی مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی هستند که تا کنون به نظر میرسد بالاترین عامل خطر برای مرگ و میر کووید نوزده بوده است.
دادههای به دست آمده از چین نشان میدهد، مصرف دخانیات خطر ابتلای شما را به کرونا ویروس افزایش میدهد و افراد مصرفکننده در معرض خطر ایجاد علائم شدید کرونا ویروس هستند، زیرا دود دخانیات یک سرکوبکننده سیستم دفاعی بدن است و افرادی که سیستم دفاعی آنها سرکوب شده است اگر به بیماری کرونا ویروس مبتلا شوند، در معرض خطر بیشتری هستند.
مصرفکنندگان دخانیات نسبت به دیگر افراد جامعه ایمنی پایینتر داشته و در مقابل هرگونه عفونت از جمله این ویروس بیشتر تحت تأثیر قرار میگیرند. پاسخ ایمنی ضعیف ناشی از اعتیاد به نیکوتین، به افزایش بیماریها و اختلالات جدی از جمله بیماری قلبی منجر میگردد.
از سویی دیگر عدم توانایی افراد مصرفکننده دخانیات در مدیریت و جلوگیری از تماس با ویروس، از قبیل تماس دستی و دهانی سبب میشود تا پروسه استعمال دخانیات (از خرید تا باز کردن پاکت، استفاده از فندک یا کبریت آلوده، تماس دست و فیلتر آلوده با مخاط دهان و غیره) خطر انتقال ویروس را بیشتر از دیگر افراد جامعه تشدید کند.
خانواده این افراد به واسطه مواجهه مستمر و طولانی با دود دست دوم مواد دخانی شانس بالاتری را نسبت به ابتلا به بیماری کرونا ویروس و سایر بیماریهای مرتبط با مصرف دخانیات دارند. مصرفکنندگان مواد دخانی زودتر و بیشتر از افراد مشابه غیر مصرفکننده دچار استرس شده و شرایط قرنطینه را برای خانواده نامناسبتر میکنند.
روند بهبودی بیماری کرونا ویروس در مصرفکنندگان مواد دخانی که دارای بیماریهای قلبی هستند بسیار ضعیف، همراه با درد و زجر فراوان و احتمال بروز مرگ در آنها بالاست.
مصرف دخانیات تحت هر شرایطی سبب افزایش ابتلا و تشدید عوارض بیماران در صورت مواجهه با ویروس کووید نوزده میشود.
هیچ زمان بهتری برای ترک دخانیات وجود ندارد. همینالان برای ترک اقدام نمایید.