دسته بندی مواد توهم زا

دسته بندی مواد توهم زا
مواد توهم زا اثرات و ویژگی های متفاوت را شامل می شود. برخی از این معیارها مانند اختلال حداقلی حافظه، عوارض جانبی محدود سیستم عصبی یا عدم اعتیاد و هوس فقط به نظر می رسد مستقیماً در مورد مواد روانگردان یا کلاسیک اعمال می شود. توهم زاها با در نظر گرفتن این که مواد مخدر از هر دو دسته تجزیه کننده و کلاسیک می توانند اختلال حافظه ایجاد یا اعتیاد را به طور کاملاً برجسته ای ایجاد کنند. برجسته ترین و متمایزترین اثر برای انواع مختلف مواد توهم زا، تغییر اساسی در فکر، ادراک و خلق و خو است.

توهم زایی عامل مؤثر مواد روانگردان است که اغلب یا معمولاً باعث توهم دیداری و شنوایی، ناهنجاری ادراکی و دیگر تغییرات ذهنی قابل توجه در اندیشه، احساسات و آگاهی می شود که معمولاً چنین درجه ای با دیگر طبقه بندی مواد مخدر تجربه نشده است. اصطلاح توهم زا تقریباً همیشه به هر دارویی اشاره می کند که باعث حالتی شود که «سفر» نامیده می شود. طبقه بندی متداول برای توهم زاها روانگردان ها، تجزیه کننده ها و هذیان آورها است.

اگر چه توهم زاها همگی می توانند حالت های تغییر یافته هوشیاری را القا کنند با برخی از همپوشانی در اثرات، تفاوت های کمی و کیفی گسترده ای در تجربیات ذهنی القایی بین کلاس های مختلف توهم زا به دلیل مکانسیم های دارویی متفاوت و متمایز وجود دارد.

در حال حاضر، برخی از داروهای گابا ارژیک بالقوه توهم زا مانند زولپیدم ممکن است در یک دسته مجزا یا جدید از توهم زاها دسته بندی شوند که علیرغم این که بسیاری از داروهای خواب آور و گابا توهم زا نیستند، ممکن است به عنوان خواب آور شناخته شوند.

مواد توهم زا به دو دسته توهم زاهای کلاسیک و داروهای تجزیه کننده تقسیم می شوند.

تحقیقات نشان می دهد که توهم زاها حداقل تا حدی با اختلال موقت ارتباط بین سیستم های شیمیایی مغز در سراسر مغز و نخاع عمل می کنند. اثرات مواد توهم زا بسیار متغیر و غیر قابل اعتماد است و در زمان های مختلف اثرات متفاوتی را در افراد مختلف ایجاد می کند. این عمدتاً به دلیل تفاوت در مقادیر و ترکیبات شیمیایی موجود در داروها است. به دلیل ماهیت غیرقابل پیش بینی آن ها، استفاده از مواد توهم زا می تواند به ویژه خطرناک باشد.

دسته بندی مواد توهم زا

نمونه های رایج توهم زاهای کلاسیک

  • آیواسکا، چایی است که از یکی از چندین گیاه آمازون حاوی دی متیل تریپتامین، ماده اولیه تغییر دهنده ذهن، تهیه می شود.
  • دی متیل تریپتامین یک ماده شیمیایی قوی است که در برخی از گیاهان آمازون یافت می شود. تولیدکنندگان همچنین می توانند دی متیل تریپتامین را در آزمایشگاه بسازند.
  • دی اتیل آمید اسید دی لیسرژیک (ال. اس. دی) یکی از قوی ترین مواد شیمیایی برای تغییر خلق و خو است. ال. اس. دی از اسید لیسرژیک ساخته شده است که در قارچی که روی چاودار و سایر غلات رشد می کند یافت می شود.
  • پیوت (مسکالین) یک کاکتوس کوچک و بدون ستون فقرات است که ماده اصلی آن مسکالین است. پیوت می تواند مصنوعی نیز باشد.
  • داروهای تجزیه‌کننده باعث می‌شوند افراد احساس کنند که از کنترل خارج شده‌اند یا با بدن و محیط خود ارتباط ندارند.

نمونه های رایج داروهای تجزیه‌کننده

  • کتامین به عنوان بی حس کننده جراحی برای انسان و حیوانات استفاده می شود. از آن جایی که کتامین بی بو و بی مزه است و خاصیت القا کننده فراموشی دارد، گاهی اوقات برای تسهیل تجاوز جنسی به نوشیدنی ها اضافه می شود.
  • فن سیکلیدین در دهه 1950 به عنوان یک بیهوشی عمومی برای جراحی ساخته شد. به دلیل عوارض جانبی جدی، از جمله رفتارهای خارج از کنترل، دیگر برای این منظور استفاده نمی شود.
  • مریم گلی گیاهی رایج در جنوب مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی است.