سمیه سادات ابراهیمی با اشاره به افزایش استفاده از دخانیات و سیگارهای الکترونیکی در میان دختران اظهار کرد: بر اساس بررسیها و پایش آسیبهای اجتماعی در تمام استانها، مشکلات خانوادگی بیشترین سهم را دارند و مصرف دخانیات در رتبه چهارم آسیبهای اجتماعی کشور قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه یکی از بندهای تفاهمنامه منعقد شده با ۳۲ منطقه، تأکید بر اقدامات جدی در زمینه پیشگیری از مصرف دخانیات در تمامی مدارس است، افزود: طرح پاد (پیشگیری از دخانیات) با هدف کاهش مصرف دخانیات در تمام مدارس این ۳۲ منطقه اجرا میشود.
ابراهیمی با اشاره به افزایش آسیبهای اجتماعی در میان زنان، از جمله مصرف مواد مخدر و دخانیات، اظهار کرد: در فضای دانشآموزی، گسترش تبلیغات به ویژه در سینمای خانگی که در آن دختران و زنان بیشتر به مصرف سیگار و دخانیات نمایش داده میشوند، همراه با عوامل اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی، از دلایل اصلی این روند رو به رشد است.
وی با تأکید بر اینکه آسیبهای اجتماعی تحت تأثیر یک عامل یا مولفه واحد نیستند، اظهار داشت: ترکیبی از عوامل مختلف موجب شده است که دختران امروزی نسبت به گذشته بیشتر درگیر آسیبهای اجتماعی و مصرف دخانیات شوند.
مدیرکل امور تربیتی، مشاوره و پیشگیری از آسیبهای اجتماعی وزارت آموزش و پرورش، با اشاره به اینکه میزان آسیبها در میان دانشآموزان مقطع متوسطه دوم بیشتر است، اظهار داشت: خانواده را منبع اصلی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی میدانیم.
او ادامه داد: بررسیها نشان میدهند که عوامل خطرزا در محیط خانواده بیشترین تأثیر را در میان آسیبهای اجتماعی دارند. اگر خانواده بتواند محیطی امن از نظر عاطفی و روانی برای فرزندان ایجاد کرده و نیازهای عاطفی و امنیتی آنها را برآورده کند، این کودکان در جامعه کمتر با آسیبهای اجتماعی مواجه خواهند شد.
ابراهیمی با ابراز تأسف از کاهش زمان گفتگوی روزانه خانوادهها با فرزندان به چند دقیقه، اظهار کرد: والدین نه تنها وقت کافی برای دیدن و صحبت کردن با فرزندان خود ندارند، بلکه در بسیاری از موارد نمیدانند چگونه باید با نوجوانان ارتباط برقرار کنند. این ناآگاهی باعث میشود نتوانند اعتماد فرزندان را جلب کرده و خانه را به یک پناهگاه امن برای آنها تبدیل کنند.
وی با اشاره به اینکه این عوامل باعث شدهاند دانشآموزان هم در خانواده و هم در جامعه احساس بیپناهی کنند، تأکید کرد: والدین باید در مواجهه با چنین شرایطی ابتدا فضایی امن و پذیرنده برای فرزندان خود فراهم کنند و از قضاوت، سرزنش یا تحقیر آنها خودداری نمایند.
ابراهیمی افزود: مهمترین ویژگی والدین این است که بتوانند برای فرزندان خود پناهگاهی امن باشند و رفتاری داشته باشند که فرزندشان مسائل خود را با آنها در میان بگذارد. همچنین، توصیه میشود در صورت نیاز از مشاور کمک بگیرند و رفتاری نداشته باشند که فرزند به دوستی که ممکن است تأثیر منفی داشته باشد، پناه ببرد.