فنتانیل یک نام تجاری و نسخه ای بسیار قدرتمند و اغلب از بین برنده مخدر است. فنتانیل یک ماده افیونی مصنوعی و یک ماده کنترل شده است. همراه با استفاده پزشکی و دارویی از فنتانیل، اغلب در بازار سیاه تولید و به فروش می رسد. فنتانیل مانند مورفین است، با این تفاوت که بین پنجاه تا صد برابر قوی تر است. فنتانیل تنها برای بیمارانی تجویز میشود که از قبل به مواد افیونی گرفتار شدهاند تا درد ناشی از سرطان را مدیریت کنند.
فردی که فنتانیل مصرف کرده است باید داروی ضد درد ثابت دیگری در برنامه خاصی مصرف کند. علیرغم کنترل دقیق نحوه تجویز فنتانیل، گاهی اوقات از استفاده پزشکی خارج می شود. فنتانیل می تواند منجر به افسردگی و نارسایی تنفسی شود. همچنین می تواند باعث اعتیاد و وابستگی به مواد افیونی شود. مصرف کننده فنتانیل، اگر بخواهد به طور ناگهانی مصرف آن را متوقف کند، احتمالاً علائم ترک اعتیاد را تجربه خواهد کرد.
شدت ترک فنتانیل و مدت زمان ادامه علائم می تواند به عوامل فردی بستگی داشته باشد، مانند مدت زمانی که فردی از دارو سوء استفاده کرده است و این که آیا همزمان از داروهای دیگر نیز استفاده نادرست کرده است یا خیر. برای اکثر افراد، در فاصله زمانی بین شش تا دوازده ساعت پس از مصرف آخرین دوز فنتانیل، فرد شروع به تجربه علائم ترک می کند، اما ممکن است برای برخی افراد بیشتر طول بکشد و شاید تا یک یا دو روز طول بکشد.
علائم اولیه ترک فنتانیل معمولاً شامل بدن درد، آبریزش بینی، تعریق، بی خوابی و اضطراب است. در عرض دو تا چهار روز، معمولاً بدترین علائم ترک فنتانیل شروع می شود. این زمانی است که علائم گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ و اسهال شروع می شود. در عرض حدود یک هفته، بیشتر علائم شروع به فروکش می کنند. با این حال، برخی از علائم ترک فنتانیل ممکن است باقی بماند.
ترک مواد افیونی، حتی داروهای قوی مانند فنتانیل، معمولاً کشنده نیست. با این حال، این بدان معنا نیست که مدیریت آن بدون مراقبت پزشکی آسان است. همیشه عوارض ممکن است رخ دهد. به عنوان مثال، آسپیراسیون (ورود هر نوع مایع، ترشحات مانند بزاق دهان و خلط توسط دم ریوی به درون مجرای تنفسی) در حین ترک ممکن است، کم آبی نیز ممکن است. یکی از بزرگترین خطرات در مورد مدیریت علائم ترک فنتانیل، تکرار مصرف آن است.
اگر فردی مصرف مواد افیونی را متوقف کند، تحمل او کاهش می یابد. در صورت تکرار مصرف، احتمال مصرف بیش از حد آنها بیشتر است. مدیریت علائم ترک فنتانیل معمولاً با نظارت پزشکی، چه به صورت بستری یا سرپایی، بهتر است. اکثر پزشکان به افراد وابسته به مواد افیونی توصیه می کنند که به تدریج دوز دارو را کاهش دهند تا زمانی که به طور کامل قطع شوند. این کاهش تدریجی راه خوبی برای کاهش علائم ترک و کاهش خطر عوارض خاص است. با این حال، کاهش مصرف فقط باید تحت نظارت پزشکی انجام شود.
کلینیک روان پزشکی و ترک اعتیاد دی با بیش از سه دهه تجربه موفق در زمینه درمان بیماری های روانی و ترک اعتیاد به انواع مواد مخدر به صورت شبانه روزی آماده ارائه خدماتخود به هموطنان محترم می باشد.