این داروها با اثرگذاری بر روی نورون های مغز تحریک پذیری آنها را پائین آورده و سبب تسهیل ورود یون کلر به گیرنده های مغز می شوند. اما متأسفانه عوارض مصرف داروهای فنوباربیتال کم نیستند.
اشکال مصرفی این دارو بصورت قرص یا شربت در داروخانه ها موجود است که جذب خوراکی آن آسان است. فنوباربیتال تزریقی تنها در موارد اضطراری چون حملات تشنجی شدید تجویز می شود.
از مکانیسم اثر داروهای فنوباربیتال می توان به مهار تحریک پذیری سلولهای عصبی غیر طبیعی اشاره کرد که این عملکرد مانع از منتشر شدن امواج های صرعی می گردد.
داروی فنوباربیتال همانند دیگر داروهای شیمیایی دارای برخی عوارض جانبی هستند که می بایست بیمار در حین مصرف به این عوارض آگاه باشد.
بیماران مبتلا به اختلالات کبدی، بیماری های کلیوی، دردهای حاد و مزمن، مبتلا به حساسیت دارویی، بیماران با سابقه اعتیاد به مواد مخدر یا مشکلات تنفسی مانند حملات آسمی و یا پورفیری منع مصرف دارو را دارند و در صورت لزوم مصرف آن می بایست تحت نظر پزشک متخصص این دارو را استفاده کنند.
احتمال وابستگی روانی و جسمی داروی فنوباربیتال پس از مصرف طولانی مدت بسیار زیاد است. بنابراین بیمار نباید خودسرانه و بدون نظارت پزشک پس از تمام شدن دوره دارویی اقدام به مصرف مجدد آن کند. همچنین مصرف همزمان داروی فنوباربیتال با نوشیدنی های الکی غیر مجاز می تواند سلامت جسمی بیمار را بشدت به خطر بیاندازد.
مصرف بیش از حد این دارو می تواند منجر به مسمومیت دارویی شده و در شرایط حادتر بیمار را به سوی کما یا مرگ هدایت کند.
مصرف داروی فنوباربیتال در بیماران سالمند می تواند سبب اغتشاش شعور در آنها شده و این امر باعث تحریک پذیری و حساسیت بیشتر فیزیکی در آنها می گردد.
از سوی دیگر، قطع ناگهانی دارو نیز می تواند سبب بدتر شدن شرایط جسمانی بیمار شده و سبب بروز مشکلاتی گردد.
بیماران وابسته به اعتیاد مواد مخدر گاهاً از داروی فنوباربیتال به عنوان داروی آرام بخش برای رسیدن به ذهنی آرام استفاده می کنند.
برخی از داروهای رایج ضد تشنج مانند فنوباربیتال ها عوارض پوستی بالاتری را دارند و گاهی اوقات دیده شده که بیمار پس از مدتی مصرف دارو نیازمند جدی به بستری شدن و اخذ اقدامات درمانی فوری دارد. این عوارض طیفی از بیماری های پوستی مانند سندرم استیونس- انسون و نکروز سمی ایپدرمال است.
مقدار و نحوه مصرف فنوباربیتال بستگی به نظر پزشک دارد و مصرف آن می بایست دقیقاً مطابق دستور پزشک باشد و بیمار می بایست از تغییر دوز و زمان مصرف آن به شدت پرهیز کند. معمولاً این دارو یک بار در روز مصرف می شود.
در ضمن مصرف این دارو در دوران بارداری می بایست تحت نظر پزشک باشد. از مصرف الکل به همراه داروی فنوباربیتال خودداری کنید. اگر مصرف یک نوبت دارو را فراموش کردید، به محض به یادآوردن، آن نوبت باید مصرف شود و از مصرف دوبرابر دارو خودداری کنید.
توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت و خودسرانه این دارو میتواند ایجاد وابستگی و اعتیاد کند. پس برای مصرف و قطع مصرف به توصیه های پزشک خود توجه و دقت کافی داشته باشید.