ویپینگ به معنای استنشاق بخار از سیگار الکترونیکی، غلاف ویپ، قلم ویپ یا دستگاههای مشابه است. بسیاری از کودکان و نوجوانان این کار را بیضرر میدانند و ممکن است تصور کنند که این فقط بخار طعمدار است که به آرامش آنها کمک میکند، یا باور داشته باشند که چون این کار در میان همسالان آنها رایج است، در رابطه با خطرات آن اغراق شده است.
آئروسلهای دستگاههای ویپ معمولاً حاوی مادهی اعتیادآور نیکوتین است. علاوه بر نیکوتین، با استنشاق بخار سیگار الکترونیکی، مواد شیمیایی مختلفی را نیز وارد بدن میشود که برخی از آنها ممکن است سمی باشند. بنابراین، این بخار به ظاهر بیضرر میتواند تأثیرات منفی بر سلامت جسمی و روانی مصرف کننده داشته باشد.
اگر یک کاربر عادی ویپ هستید، شاید متوجه شوید که قطع نیکوتین فرآیندی دشوار است. حتی اگر از خطرات سلامتی آن آگاه باشید و قصد ترک داشته باشید، علائم ترک ممکن است شما را به مصرف دوباره سوق دهد. با این حال، راههایی برای کنار آمدن بدون نیکوتین و ترک عادت ویپینگ وجود دارد. با داشتن اطلاعات، حمایت و استراتژیهای مناسب، میتوانید این عادت را برای همیشه کنار بگذارید و از سلامت خود مراقبت کنید.
سیگارهای الکترونیکی به عنوان جایگزین ایمنتری نسبت به سیگارهای سنتی تبلیغ میشوند. برخی افراد حتی برای کاهش خطرات مرتبط با سیگار کشیدن، به استفاده از ویپ روی میآورند.
اگرچه آئروسلهای تولیدشده توسط ویپها ممکن است نسبت به دود سیگار مواد شیمیایی سمی کمتری داشته باشند، اما این به معنای بیخطر بودن ویپینگ نیست. بر اساس یک مطالعه، حدود ۹۹ درصد از سیگارهای الکترونیکی فروختهشده در ایالات متحده حاوی نیکوتین هستند و محتوای نیکوتین آنها همیشه مشخص نیست.
نیکوتین یک محرک است که ضربان قلب را افزایش میدهد و به طور موقت انرژی میبخشد. اما نیکوتین، چه از طریق دخانیات و چه از طریق سیگار الکترونیکی، بسیار اعتیادآور است و خطر ابتلا به بیماریهای جدی را به شدت افزایش میدهد.
اگرچه بسیاری از افراد در ابتدا از نیکوتین برای کاهش اضطراب یا افسردگی استفاده میکنند، اما به زودی متوجه میشوند که اعتیاد میتواند شکل بگیرد. این اعتیاد میتواند اثرات منفی بر روحیه و سلامت فرد داشته باشد.
اگر به نیکوتین وابسته باشید و برای مدتی بدون آن بمانید، ممکن است علائم ترک مانند افسردگی، اضطراب، عدم تمرکز یا تحریکپذیری را تجربه کنید. برای کاهش این علائم، دوباره به ویپینگ روی میآورید و این چرخه تکرار میشود. اعتیاد به نیکوتین تأثیر قوی بر شما دارد.
نیکوتین میتواند بر مغز نوجوانان که تا اواسط دهه ۲۰ زندگی به رشد خود ادامه میدهد، تأثیر بگذارد. این ماده به بخشهایی از مغز که مسئول یادگیری، تمرکز، خلقوخو و کنترل تکانه هستند، آسیب میرساند و میتواند بر تکالیف مدرسه و زندگی اجتماعی آنها تأثیر منفی بگذارد و به مشکلاتی در حفظ اطلاعات در کلاس یا تمرکز بر تکالیف میتواند به چالشهای تحصیلی منجر شود.
علاوه بر نیکوتین، آئروسلهای ویپ ممکن است شما را در معرض مواد شیمیایی ناسالم قرار دهند. فرمالدئید، که یک ماده تحریککننده و احتمالاً سرطانزا است، میتواند هنگام گرم شدن مایع تشکیل شود. مواد شیمیایی مانند آکرولئین، دیاستیل و دیاتیلن گلیکول نیز میتوانند به ریهها آسیب برسانند. ویپینگ همچنین میتواند بدن را در معرض فلزاتی مانند قلع، سرب، نیکل و کادمیوم قرار دهد.
ویپینگ ممکن است خطراتی داشته باشد که هنوز کشف نشدهاند. در سال ۲۰۱۹، شکل مصنوعی ویتامین E به عنوان یک عامل احتمالی در شیوع آسیبهای ریوی میان مصرفکنندگان ویپ شناسایی شد. همچنین، در مطالعهای در سال ۲۰۲۱ روی ذرات معلق در هوا و مایعات ویپ، نزدیک به ۲۰۰۰ ماده شیمیایی ناشناخته شناسایی شدند.
مطالعات نشان میدهند که ویپینگ میتواند بر سلامت دهان تأثیر بگذارد. نیکوتین جریان خون در لثهها را مختل کرده و آئروسل سیگار الکترونیکی ترکیب باکتریهای دهان را تغییر میدهد. این مسئله خطر ابتلا به بیماری پریودنتال را افزایش میدهد که علائمی مانند بوی بد دهان، لثههای متورم و خونریزی، مشکلات جویدن و لق شدن دندانها را به همراه دارد.
تحقیقات جدید نشان میدهد که استفاده از سیگارهای الکترونیکی میتواند خطر ابتلا به پیشدیابت و بیماریهای ریوی مانند آسم و بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) را افزایش دهد.
اگر هم از سیگارهای الکترونیکی و هم از سیگارهای سنتی استفاده میکنید، خطرات سلامتیتان بیشتر میشود. مطالعهای نشان داد افرادی که از هر دو منبع نیکوتین استفاده میکنند، به طور قابل توجهی در معرض خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی هستند.
دلایل زیادی برای ترک سیگار الکترونیکی وجود دارد، اما کنار گذاشتن این عادت ممکن است بسیار دشوار باشد. ممکن است یک روز بدون سیگار الکترونیکی را تحمل کنید، اما سپس در مقابل میل به استفاده از آن تسلیم شوید. این امر میتواند با احساس شرم و پشیمانی همراه باشد.
پس از تلاشهای ناموفق مکرر برای ترک، ممکن است احساس درماندگی و دلسردی کنید و به این فکر کنید که آیا مشکل از شماست یا خیر. شما تنها نیستید، بسیاری با اعتیاد به نیکوتین مواجه هستند. با رویکردی متفکرانه و استراتژیک، میتوانید بر این اعتیاد و عادات مرتبط غلبه کنید.
ابتدا انگیزههای خود برای ترک را مشخص کنید و دلایل ترک سیگار الکترونیکی را یادداشت کنید، مانند صرفهجویی در پول یا اجتناب از عواقب جسمانی و روانی. بهبود روابط اجتماعی نیز میتواند یکی از انگیزهها باشد. داشتن فهرست انگیزهها به شما کمک میکند در مواجهه با وسوسهها، مسیر خود را حفظ کنید و در این مسیر ثابت قدم باشید.
در این مسیر محرکها را شناسایی و مدیریت کنید. این محرکها میتوانند میل به ویپینگ را افزایش دهند، مانند استشمام بخار، دیدن دوستانی که سیگار میکشند، تبلیغات و حالات عاطفی مثل استرس یا تنهایی. برای شناسایی محرکها، میتوانید یک دفترچه ولع مصرف داشته باشید و اطلاعات مرتبط را ثبت کنید.
هنگامی که محرکهای خود را شناختید، میتوانید استراتژیهایی برای جلوگیری یا کاهش آنها ایجاد کنید. اگر فشار اجتماعی محرک است، از دوستانی که سیگار میکشند دوری کنید یا به آنها بگویید که قصد ترک دارید.
علائم ترک نیکوتین شامل هوس، تحریکپذیری، گیجی، اضطراب، بیقراری، سردرد، گرسنگی و بیخوابی است که ممکن است روزها یا هفتهها طول بکشد. برای کنار آمدن با این علائم، میتوانید حواس خود را پرت کنید، فعالیت بدنی داشته باشید، دلایل ترک خود را مرور کنید، از جایگزینهای خوراکی استفاده کنید، تنفس عمیق انجام دهید و آب بیشتری بنوشید.
پیدا کردن حمایت در مسیر ترک و تکیه بر دوستان و خانواده میتواند کمککننده باشد. آنها را در جریان هدفتان قرار دهید و از آنها کمک بخواهید. همچنین میتوانید از پشتیبانی حرفهای مانند مشاوره یا داروهای ترک تحت نظر متخصص استفاده کنید.
صبور باشید، ترک نیکوتین ممکن است دشوار باشد، اما با تلاش و پشتکار میتوانید موفق شوید. در صورت لغزش، به خودتان سخت نگیرید و از آن به عنوان تجربه یادگیری استفاده کنید.